Parlamentul European a votat pe data de 14.03.2024 o Rezoluție prin care susținere demersurile României de returnare a tezaurului național sechestrat ilegal de Rusia de peste 100 de ani.
Prezentăm integral transcrierea discursului europarlamentarului Cristian Terheș ținut cu ocazia dezbaterii pe această rezoluție:
„Solicit returnarea imediată și necondiționată a tezaurului României sechestrat ilegal de către Rusia de peste 100 ani, împreună cu despăgubiri și dobânzi la zi pentru faptul că națiunea română nu s-a putut bucură și folosi în interes propriu de acest tezaur, care îi aparține de drept.
În 1916-1917, când peste jumate din România era ocupată pe durata Primului Război Mondial, România și-a trimis în Rusia tezaurul pentru a-i fi păstrat, ca după război să-i fie restituit.
Transferul acestui tezaur, care cuprinde atât aur, cât și obiecte de artă, religioase, arhive foarte vechi, s-a făcut pe baza unor documente de inventar semnate atât de partea română și rusă, cât și de ambasadorul Franței în Sankt Petersburg, ca martor.
În 1917, însă, odată cu Revoluția Roșie, bolșevicii lui Lenin ajunși la putere în Rusia au desconsiderat actele semnate de Rusia Țaristă că vor returna tezaurul României, astfel că acesta nu a mai fost returnat după Primul Război Mondial.
Atitudinea bolșevică a fost continuată de autoritățile sovietice iar apoi, după dezmembrarea URSS, de către autoritățile Federației Ruse, condusă în prezent de Vladimir Putin.
De peste 100 de ani, așadar, Rusia continuă să refuze restituirea integrală a tezaurului României, încălcându-și propriile angajamente semnate, deținând, de aceea, illegal, în tot atât timp, bunuri care nu sunt ale Rusiei.
Pe dată de 15 februarie 2024 în Comisia PETI s-a dezbătut petiția 1168/2023, inițiată de ONG-ul român “Împreună aducem bunăstare”, prin care societate civilă din România a solicitat sprijin instituțiilor europene ca România să-și recupere din Rusia tezaurul național.
Acest tezaur nu este doar o colecție de obiecte culturale, artistice, tone de aur și bijuterii, ci este o mărturie a moștenirii națiunii române pe care a primit-o de la generațiile anterioare.
Din păcate cazul României nu este singular, Rusia deținând și azi patrimonii culturale și tezaure și de la alte țări europene, pe care le-a jefuit în decursul timpului, cum ar fi Polonia, Lituania, Letonia, Estonia și altele.
Solicit, de aceea, instituțiilor europene să se implice în a sprijini demersurile României și a tuturor țărilor europene pentru a-și recupera tezaurele și bunurile sechestrate ilegal și astăzi de Rusia. Mulțumesc.”