spot_img
12.7 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasăAnalizeEuropa Liberă: O parte din membrii CNSAS vor să schimbe, pe furiș,...

Europa Liberă: O parte din membrii CNSAS vor să schimbe, pe furiș, procedura de verificare a colaboratorilor Securității

-

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de verificare a foștilor informatori ai poliției secrete. Printr-un artificiu, foștii colaboratori ai Securității pot scăpa de verificări, transmite Europa Liberă.

Subit, în toamna anului trecut, colegiul CNSAS a decis să interpreteze regulamentul propriu astfel: dacă o persoană renunță la funcția care atrage verificarea sa de către Colegiu, procedura încetează imediat.

- Advertisement -

Toate procesele de până acum câștigate de CNSAS cu foști lucrători sau colaboratori ai Securității comuniste aveau ca pornire data la care CNSAS se autoseziza sau era sesizat pentru verificarea unei persoane.

Potrivit legii, Consiliul verifică din oficiu candidații la alegeri, revoluționarii din 1989, demnitarii și membrii asociațiilor și fundațiilor.

- Advertisement -

Până în toamna anului 2023, odată începute verificările, acestea erau duse până la capăt și, în funcție de ce găseau cercetătorii în dosarele Securității, era sesizată Curtea de Apel pentru a stabili dacă persoana respectivă a colaborat cu Securitatea comunistă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img