spot_img
21.2 C
București
marți, august 16, 2022
AcasăAnalizeEurodeputatul Eugen Tomac: Pentru prima dată se discută în mod deschis despre perspectiva...

Eurodeputatul Eugen Tomac: Pentru prima dată se discută în mod deschis despre perspectiva de integrare europeană a statului românesc de la est de Prut

-

Eurodeputatul Eugen Tomac, președintele PMP, a salutat decizia statelor UE privind inițierea procesului de aderare a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei. Într-o intervenție la Știrile B1 TV, luni seară, oficialul european a explicat că astfel va fi pentru prima dată când se discută în mod deschis despre perspectiva de integrare europeană a statului românesc de la est de Prut.

- Reclama -

Întrebat cât de important e semnalul pe care îl transmit statele UE, eurodeputatul a explicat: „Foarte important, în primul rând pentru că niciodată de la Bruxelles nu a existat o agendă de extindere spre est. Pur și simplu, Uniunea Europeană s-a limitat în a spune că va susține statele din Parteneriatul Estic prin acordul de asociere, însă să nu uităm că în momentul în care Ucraina a semnat acordul de asociere efectul a fost că Kremlinul a sancționat acest stat prin anexarea Crimeei. În Republica Moldova, lucrurile sunt mai simple pentru că avem conflictul transnistrean, însă faptul că s-a declanșat acest război inutil și fără sens de către Putin în Ucraina a determinat decidenții europeni să își schimbe complet abordarea față de statele din estul Uniunii Europene”.

„Aici este un lucru extrem de important – pentru prima dată se va discuta deschis despre perspectiva de integrare pentru Republica Moldova, pentru Ucraina și Georgia, și asta este o chestiune extrem de importantă pentru că până acum nu exista în proiectul european extinderea dincolo de Prut. Tocmai de aceea noi în mod onest și deschis întotdeauna am susținut că singura soluție pentru Republica Moldova de a intra cât mai rapid în Uniunea Europeană, și asta nu se suprapune cu extinderea europeană, este unirea celor două state românești, exact așa cum a fost acum 100 de ani”, a adăugat Eugen Tomac.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...