spot_img
4.3 C
București
miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăAnalizeEugen Tomac: Moldova nu va intra în UE mai devreme de 15-20...

Eugen Tomac: Moldova nu va intra în UE mai devreme de 15-20 de ani, dar are o soluție de rezervă: unirea cu România

-

Calea integrării Republicii Moldova în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuție, sub nici o formă, pentru că nu vor accepta statele membre, declară la RFI președintele PMP, Eugen Tomac. Eurodeputatul consideră însă că unirea cu România i-ar asigura Republicii Moldova stabilitatea, din punct de vedere al securității.

- Reclama -

Eugen Tomac spune că ”Republica Moldova se bucură de un larg succes la ora actuală și de o deschidere fără precedent în UE, dar asta nu-i asigură o intrare rapidă în cadrul Uniunii Europene. Avantajul Republicii Moldova, spre deosebire de celelalte state, precum Ucraina și Georgia, este că are și o soluție de rezervă, pe care la un moment dat va trebui să o discute cu cetățenii ei. Calea integrării în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuție, sub nici o formă, pentru că nu vor accepta statele membre. UE în schimb poate să-și deschidă porțile, din punct de vedere economic, pentru Republica Moldova, pentru a o putea ajuta. Însă soluția politică de unire a Republicii Moldova cu România rămâne calea cea mai sigură și cea mai rapidă pe care o poate implementa oricând, atunci când va dori Republica Moldova să discute despre securitatea și viitorul cetățenilor săi. Integrarea în UE nu-i garantează și evitarea unei invazii din partea Federației Ruse. În schimb, unirea pașnică și democratică cu România îi asigură Republicii Moldova și stabilitatea din punct de vedere al securității, pentru că suntem un stat membru NATO”.

- Advertisement -

Întrebat de ce ar accepta România o unire cu Republica Moldova, din moment ce nu există o voință populară clară în acest sens și în condițiile în care în Republica Moldova există un conflict înghețat în Transnistria și trupe rusești, eurodeputatul PMP a răspuns: ”Parlamentul României în 2018, pe 27 martie, a adoptat o rezoluție, care sună astfel: statul român este pregătit oricând să discute cu autoritățile Republicii Moldova proiectul privind unirea Republicii Moldova cu România, atunci când Chișinăul va dori. Această rezoluție a fost votată cu o largă majoritate, doar parlamentarii UDMR s-au abținut. Deci consens politic există. Totul este să avem capacitatea la momentul potrivit să discutăm în termeni de interes național pentru România și pentru Republica Moldova, atunci când se va ivi contextul. Eu doar am vrut să pun accent pe faptul că acest proiect nu poate fi trecut cu vederea, ținând cont de evoluțiile din regiune, care uneori sunt extrem de rapide. Calea integrării europene nu este împotriva unui asemenea scenariu, care poate fi luat în calcul oricând. Sigur că pentru asta trebuie să existe și voință politică și evident, un suport popular în ambele state”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img