Interviu cu senatorul Eugen Pîrvulescu, președinte PNL Teleorman, preluare Total Impact
R: Cum comentați această situație?
Eugen Pîrvulescu: Personal, nu m-am așteptat la vreun act de responsabilitate politică din partea lui Cioloș și am să explic de ce afirm acest lucru. Să nu uităm că Dacian Cioloș este cel care a condus, în urmă cu câțiva ani, un guvern de așa-ziși tehnocrați. Și atunci, ca și acum, Cioloș a făcut blat cu PSD. În Teleorman, el este cel care a menținut-o în funcție pe Carmen Dan, la vremea aceea prefect de Teleorman. Cu alte cuvinte, nu am crezut niciodată o secundă că preluarea conducerii USR-PLUS de către Cioloș va schimba ceva în mintea încâlcită a celor din acest partid, și cu un comportament de grădiniță. Cioloș este obișnuit să facă blaturi cu „ciuma roșie”. Și acum, ca și atunci, va face mișcarea care va șterge propriul partid din istorie. Pentru că dacă vor vota alături de extremiști și de „ciuma roșie”, orice fel de colaborare politică s-a încheiat. Ce nu pricep eu este cum pentru o ambiție copilărească renunți tu, ca partid, la orice viitor politic și te lași folosit de PSD pentru a-i servi interesele?! USR-PLUS nu va fi primit niciodată la guvernare de PSD, iar alegerile anticipate nu ii avantajează deloc, ar obține cel mult jumătate din scorul obținut la alegerile parlamentare din 2020.
R: Dacă Guvernul Cîțu pică astăzi, ce se întâmplă mai departe? Care sunt șansele să fie votat un Guvern cu drepturi depline care să gestioneze situația în care se află România, criza sanitară, în primul rând?
E.P: În acest moment, nu se poate forma un alt guvern. Niciunul dintre partidele care își anunță susținerea pentru motiune nu va putea guverna fără a face un fel de „carcalete” politic. Va fi un permanent scandal, care nu are cum să se termine. USR, partid pro-vaccinare va sta la masa negocierilor cu AUR, partid de anti-vaccinare. Vă dați seama ce va fi acolo? Fiecare în parte va susține că este meritul lui, în timp ce PSD vrea să ia totul. După cum au spus chiar ei, nu vor merge cu propunere de premier la Cotroceni, dacă Guvernul Cițu va fi demis. Și atunci? Ce se va întâmpla? Blocăm toate proiectele, investițiile, ajutoarele pentru populație, doar pentru că vor ei alegeri anticipate? Este o procedură de durată, iar în tot acest timp România va rămâne fără măsuri, în plin val 4. Să știți că oamenii care ajung la ATI sunt reali, au familii, prieteni, rude. Nu inventează nimeni aceste cazuri. Dacă țara rămâne fără guvernare, în România vor muri oameni, pentru că nu va avea cine să gestioneze și să alimenteze sistemul sanitar cu necesarul fără de care nu poate funcționa. Să ne spună noua coaliție PSD-USR- AUR, dacă ei nu doresc să guverneze acum, ce facem cu țara? Așteptăm luni întregi în „paralizie” până la alegeri? Este o iresponsabilitate criminală.
R: Ați observat că imediat ce au fost luate noi măsuri pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în România s-a instalat o isterie generală anti-guvern? De ce credeți că s-a ajuns aici?
E.P: Am observat o acțiune concertată și o campanie antivaccinare susținută de AUR, noul aliat al USR. Aceste acțiuni nu fac decât să agraveze criza sanitară, cu scopul clar, pe agenda lor, de a lovi în guvern. Nu cred că în tara noastră sunt cele mai mari restricții. Guvernul Cîțu a evitat să ia măsurile care s-au luat în Uniunea Europeană, unde persoanele nevaccinate nu mai pot veni nici la serviciu.La noi nu există așa ceva, ci doar restricții de scurta durată, care să permită sistemului sanitar să respire. Este o mare ipocrizie să spui că România își îngrădește cetățenii. Să nu uităm că toată vara s-a circulat peste tot fără probleme, doar ați văzut imaginile. Cum să spui că Guvernul restricționează în mod abuziv? Ce se vrea? Să nu se ia absolut nici o măsură, când cazurile de infectare au crescut alarmant? Să intrăm în colaps sanitar? Noi nu vom face asa ceva, cu riscul asumat de a pierde capital politic. Sunt convins că atunci când lucrurile vor reveni la normal, oamenii își vor da seama că noi am ales între responsabilitate și populism distructiv. Cel mai ușor este populismul, însă istoria a dovedit că întotdeauna s-a terminat prost pentru țară. De 30 de ani suntem guvernați de populism și priviți unde am ajuns! Nu putem repara într-un an o democrație aplicată prost zeci de ani. Este nevoie de timp. Însă cineva trebuie să se sacrifice politic pentru a pune România pe picioare. Guvernul Cîțu a ales calea sănătoasă, nu populismul fără acoperire. Este ușor să strigi că e poporul sărac, atunci când nu ești pus în situația de a lua masuri.
R: Criza politică, suprapusă peste cea sanitară, va genera si mai multe scumpiri. Tot românii vor suferi. Dumneavoastră, personal, cine credeți ca a generat aceadta situație?
E.P.: Voi fi direct. Consider că tot ce se întâmplă acum este „meritul” USR-PLUS. Este șocant să îi vezi pe cei care alergau pe stradă după „ciuma roșie”, demonizând-o, iar acum să-i servești interesele aceluiași PSD, doar pentru că nu renunță PNL la Florin Cîțu. Este un comportament politic iresponsabil, atunci când crezi că poți pune condiții de premier, cu 15 % procent la alegeri. PNL nu este un partid de cârpă, nu vom accepta niciodată să ne pună condiții un partid instabil politic, ghidat de orgolii personale și ambiții neargumentate. Sa nu uităm de ce s-au supărat. Ei au fost foarte deranjați de demiterea lui Stelian Ion, ministrul Justiției, care tergiversa programul „Anghel Saligny”, pentru că, normal, ei neavând primari, nu au cum să știe ce înseamnă comunitățile locale și care sunt așteptările oamenilor. La această criză a contribuit din plin și fostul președinte Ludovic Orban. Eu nu îl mai recunosc. Pare că și-a pierdut echilibrul. Dacă mi-ar fi spus cineva că Ludovic Orban va încerca să își distrugă propriul partid, lovind zilnic în el, nu aș fi crezut. Practic, ce face acum Ludovic Orban este ceva de genul ” eu te-am făcut, eu te omor”. Dacă PNL nu îl mai vrea la conducere, va lupta contra partidului.
R: Toată țara v-a acuzat ca ați organizat congresul PNL cu 5000 de oameni, când valul 4 deja se instalase. De ce ați ales această variantă? De ce nu ați găsit o formula să se voteze online?
E.P. La această întrebare ar trebui să răspundă Ludovic Orban. Premierul Cîțu și noi, cei care am fost în echipa dânsului, am insistat foarte mult pe varianta votului online. Ludovic Orban, care era președinte de partid și organizator a refuzat vehement. Are o problemă cu variantă modernă, online, asa că nici nu a vrut să audă. Iar percepția publică alimentată și de alianța PSD- USR plus AUR a fost direcționată negativ spre premierul Cîțu, în mod fals. Pe domnul Orban l-au protejat, pentru că intrase în alianța lor și, practic, avea rolul de ataca propriul partid din interior, în interesul opoziției. Aș vrea să închei prin a spune că sunt mâhnit și dezamăgit de ceea ce se întâmplă acum în România. Partidul progresist, USR-PLUS, se aliază cu partidul extremist, AUR, și cu partidul „ciuma rosie”, PSD, pentru o ambiție care i-a dus spre acțiuni vădit disproporționate, ca reacție la supărarea lor. La fel de mâhnit sunt și când îl văd pe Ludovic Orban atât de determinat să lovească în propriul partid, deși, în 2016, aflat în poziția în care este acum premierul Cîțu, blama orice fel de atac la adresa PNL din partea luberilor care nu l-au votat atunci. România are nevoie de guvern, nu putem aștepta luni întregi până se hotărăște Alianța PSD- USRPlus AUR pe cine susține. România are nevoie de masuri acum, nu la primăvară. Dacă Guvernul Çîțu pică astăzi, tot ceea ce se va întâmpla de acum încolo, în criza sanitară, va fi responsabilitatea celor care au decis să genereze criza politică. Iar cei care au făcut asta, sunt cei menționați mai sus, noua alianță, ajutată de fostul președinte Ludovic Orban. Vor să demită Guvernul Cîțu, dar nu doresc să guverneze. Asta este definiția completă a unui demers iresponsabil.