Etnobotanicele lui Rareș

0
21

Candidatul PNL la PE, Rareș Bogdan, l-a criticat azi dur pe liderul ALDE, după ce acesta declarase zilele trecute că sunt necesare discuții pentru interzicerea etnobotanicelor, liberalul afirmînd, într-un miting electoral, că PNL nu vrea ”dezbateri pe droguri și etnobotanice”, transmite Inpolitics.ro.

Declarația lui Tăriceanu avea în vedere situația creată în România acum cîteva luni, cînd ÎCCJ a dezincriminat, printr-o decizie, consumul de etnobotanice, ceea ce a provocat reacții vehemente din partea specialiștilor, care au avertizat că decizia va duce la creșterea masivă a consumului de substanțe stupefiante și, foarte posibil, la o nouă explozie a SIDA.

”Una dintre marile probleme este cea care ține de legislația extrem de stufoasă de la noi. Legalizarea, spre exemplu, a canabisului în domeniul medical – o temă de mare actualitate la nivel mondial – interzicerea etnobotanicelor ori crearea așa numitelor camere de consum supravegheat pot fi discutate, analizate cu specialiștii, pot fi transpuse în practică, dar reclamă modificări în serie ale unor legi și implicarea a multe ministere” a afirmat Tăriceanu, într-o postare pe Facebook.

Interesantă coincidență, Tăriceanu postase textul după moartea lui Răzvan Ciobanu, care a fost parte a unui dosar de trafic și consum de droguri în care a fost audiat și marele prieten al lui Rareș Bogdan, l-am numit pe Oreste Teodorescu.

În replică, Rareș Bogdan a spus, azi, despre Tăriceanu: ”L-am vazut ca era preocupat recent nu sa puna in dezbatere publica nevoia de spitale, de autostrazi, de scoli, ci despre droguri, despre mari laboratoare in care sa intre el cu Dragnea sa se drogheze singuri. Noi nu vrem dezbateri pe pacanele si nici pe etnobotanice. Suntem popor crestin”.

Și mai șocant e faptul că nu mai departe de acum două luni, PNL, prin deputatul Florin Roman, anunțat un proiect de lege care să incrimineze etnobotanicele: ”La ora actuală legislația este severă, așa cum și trebuie, pentru drogurile clasice, în schimb legislația actuală este extrem de permisivă cu substanțele halucinogene. Lista acestor substanțe a crescut enorm, de la câteva zeci acum vorbim de sute și, practic, multe dintre aceste substanțe sunt mult mai periculoase decât drogurile clasice. Iar ceea ce se întâmplă în rândul tinerilor și în zona școlilor va trebui să constituie un semnal de alarmă foarte serios pentru toată lumea”, declara presei deputatul.

Ce s-a întîmplat între timp, de s-a răzgîndit PNL în privința interzicerii etnobotanicelor, pusă în discuție și de Tăriceanu?
O explicație ar fi dorința lui Rareș Bogdan de a intra – după modelul EBA de acum cîțiva ani – în grațiile electoratului tînăr, care preferă mai degrabă USR-PLUS, dar prețul ar fi disproporționat de mare. Conform studiilor specialiștilor, segmentul de vîrstă care consumă etnobotanice la noi este 17-36 de ani