spot_img
15.3 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăEconomieAgriculturaEste doar o chestiune de timp până când întrega lume va fi...

Este doar o chestiune de timp până când întrega lume va fi afectată

-

Pesta porcină face ravagii în China și Asia de sud-est: The Guardian relatează că au fost sacrificate deja peste 1,2 milioane de animale și că virusul se răspândește rapid către alte țări. Este doar o chestiune de timp până  când întrega lume va fi afectată – crede Sorin Minea, președintele Romalimenta. Singura certitudine de până acum? China cumpără masiv porci din Europa, iar prețul…crește:

Sorin Minea: Influențele din zona respectivă constau într-un singur lucru, în comerțul cu carne de porc. Prețul a crescut în Europa tocmai datorită faptului că China a cumpărat mai mult decât de obicei din Europa, din cauza pestei porcine care este în China. În Africa nu sunt consumatori de porc. În India nu sunt consumatori de porc. Nu cred că e o problemă.

- Advertisement -

Reporter: Să înțeleg până la capăt. China cumpără zeci de milioane de capete de porc din Europa ca să își suplinească problemele de acolo și prețul crește în Europa pentru că oferta este mai mică. 

S.M: Că cererea e mai mare. La ora actuală China, care este unul dintre cei mai mari crescători de porci din lume, are o problemă asemănătoare cu a  noastră cu pesta africană. Au foarte mulți porci în curțile populației. Au o problemă cu boala și au o problemă cu ceea ce se face când ai pestă africană. Distrugi animalele. Omori și le arunci, le îngropi. Din cauza aceasta și deoarece consumul de carne de porc e mare în China, chinezii au cumpărat de pe piața europeană. O creștere bruscă a vânzărilor pe piața europeană a dus, conform economiei de piață, la creșterea prețului. A fost acea creștere cu aproxmativ 25% – 30%. La ora actuală este în echilibru. Habar nu am dacă mai crește sau nu. Pesta africană va influența prețul în toată lumea, încet încet.

- Advertisement -

Rep: Dacă România nu ar fi avut aceeași problemă cu pesta porcină, ar fi putut exporta în China? 

S.M: România nu are necesarul de porc pentru ea. Să spunem că noi nu aveam pestă porcină. Dacă China în acest moment își lua carnea de la Smithfield, România nu câștiga, pierdea. E ca în bancul cu Radio Erevan. În clipa aceea, necesarul de porc din România scădea dramatic, cu aproximativ 30%, iar prețurile României au fost, la ora actuală, cred că cele mai mari din Europa. Ar fi fost un dezastru.

Rep: Cât timp îi va lua Chinei până să redobândească controlul și să poată să redevină un exportator de carne de porc?

S.M: China nu a fost niciodată un mare exportator de carne de porc. Peste 50% sunt în curțile populației. Este un mare consumator. În Italia există o singură regiune, Sardinia, în care pesta porcină africană este endemică. Este de vreo 50 de ani și nu au potolit-o. Asta nu însamnă că mânâncă porcii bolnavi de pestă, chiar dacă pesta nu se transmite la om. Asta înseamnă exact ceea ce se întâmplă și în România, în Ungaria și în mai multe țări. Există zone afectate, iar carnea de porc din zona respectivă nu poate să plece în alte zone sau la comerț intraeuropean. Rămâne în țara respectivă. Nu poate să iasă din țară. Poate fi consumată și este consumată. Dar în clipa în care un porc se îmbolnăvește și boala apare într-o fermă, porcii se sacrifică și se distrug ca să se încerce oprirea evoluției bolii. Nebeneficiind de vaccin pentru pesta porcină africană, singurul mod de combatere este uciderea animalelor și distrugerea lor. Ea produce pagube economice. Nu se ia la om. Dar modul de transmitere este foarte rapid și vorbim de mortalitate de până la 80% – 90%

Rep: Dacă se propagă pesta porcină prin Asia, ajunge în Vietnam, Cambogia, Thailanda, se poate vedea un risc de contagiune major mai departe pe glob? Până unde se poate răspândi?

S.M: Părerea mea sinceră este că încet încet se va extinde peste tot. Până nu se va descoperi un vaccin, pesta porcină africană va evolua în toată lumea. La un moment dat porcii vor avea imunitate. Va fi exact ca în Africa. Dar creșterea porcului va avea de suferit foart mult. Ca să prindă în toată lumea este o chestiune de timp, atât. 

Pesta porcină africană, supranumită ”Ebola porcină”,  nu afectează oamenii dar este mortală pentru porci. În China sunt crescuți aproape jumătate din porcii lumii.   

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img