Eroul român care a învins ciclonul Krovanh

0

O navă comandantă de un român, care se afla în marş din Singapore spre China, a reuşit salvarea a zece naufragiaţi care îşi abandonaseră ambarcaţiunea după ce aceasta a fost lovită de ciclonul Krovanh. Operaţiunea de preluare a navigatorilor s-a desfăşurat cu greutate din cauza vântului şi a mării agitate. Comandantul român reuşise să se salveze în urmă cu 31 de ani, pe când era tânăr ofiţer, după ce nava Topoloveni pe care se afla s-a scufundat în largul Golfului Muros, transmite news.ro.

Sindicatul Liber al Navigatorilor a transmis vineri seara, că nava JPO Pisces sub pavilion Liberia sub comanda românului Constantin Dinu, se afla în marş din Singapore spre China, când a fost contactată pe data de 22 decembrie, prin Avertismentul de Navigaţie 447 primit prin Navtex de la Hainan MSA China (Centru de Coordonare căutare şi salvare pe mare) pentru a  participa la operaţiunile de căutare şi salvare a echipajului navei Dong Yang,  care a abandonat nava lovită de ciclonul Krovanh.

Echipajul format din opt filipinezi şi doi chinezi au reuşit să se urce într-o plută de salvare a navei Dong Yang lovită de ciclon, dar au rămas fără comunicare.În urma apelului, pe lângă nava JPO Pisces au mai fost îndreptate către această operaţiune şi alte două nave, Nordic Bulker şi Al Samrya.

După aproximativ 12 ore de căutare, nava comandată de românul Constantin Dinu a reuşit găsirea plutei de salvare cu cei zece naufragiaţi care erau epuizaţi, cu semne vizibile de slăbiciune.  Operaţiunea de preluare a celor zece navigatori care abandonaseră nava Dong Yang s-a desfăşurat cu greutate din cauza vântului puternic şi mării agitate (în zonă, ciclonul Krovanh era în plină manifestare). Cu multă responsabilitate şi pregătire, echipajul navei JPO Pisces a reuşit să îi îmbarce pe toţi cei zece navigatori în siguranţă şi să le dea ajutorul şi monitorizarea necesare în astfel de cazuri. Nava s-a îndreptat către portul Yantian (China) pentru descărcare şi debarcarea celor salvaţi”, se arată în comunicatul Sindicatului Liber al Navigatorilor. Sursa citată menţionează că în urmă cu 31 de ani Constantin Dinu, pe când era tânăr ofiţer, a reuşit să se salveze după ce nava pe care se afla s-a scufundat în urma unei furtuni.