8 C
București
luni, noiembrie 29, 2021
AcasăAnalizeErdogan sub presiunea căderii lirei turcești face pace cu MBZ așteptând finanțare

Erdogan sub presiunea căderii lirei turcești face pace cu MBZ așteptând finanțare

-

Prinţul moştenitor al Emiratelor Arabe Unte (EAU), Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, zis MBZ, a fost primit cu onoruri miercuri la Ankara de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, o vizită ce deschide un capitol nou în relaţiile bilaterale după ani de rivalitate regională, transmit AFP şi dpa conform Agerpres.

Semn al speranţelor puternice stârnite de vizită, prima la acest nivel în Turcia după anul 2012, toate posturile de ştiri au transmis în direct primii paşi ai prinţului pe covorul albastru de gală.

Vizita urma să permită aplanarea numeroaselor divergenţe între cei doi lideri care aspiră la un rol regional.

Turcia şi EAU au sprijinit tabere opuse în conflictul din Libia şi în Mediterana de Est. Nu mai departe de anul trecut, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a acuzat Abu Dhabi că alimentează haosul în Libia şi în Orientul Mijlociu.

Dezgheţul în relaţiile bilaterale survine în contextul speranţelor Ankarei de a atrage investiţii directe din EAU, a transmis agenţia Anadolu.

Turcia are nevoie disperată de o infuzie de fonduri în economia sa în suferinţă, lovită puternic de o depreciere cu 40% a monedei naţionale, de inflaţie de 20% şi şomaj ridicat, precum şi de datoria externă în creştere.

Potrivit agenţiei dpa, MBZ şi Erdogan au semnat mai multe acorduri de cooperare, mergând de la parteneriate între bursele naţionale şi fondurile suverane de investiţii, până la sănătate şi energie.

- Advertisment -
[td_block_1 custom_title="Must Read" limit="4" f_header_font_transform="uppercase" ajax_pagination="next_prev" category_id="" sort="" category_ids="10,9" offset="2"]