spot_img
9.5 C
București
sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăEconomieComertErdogan, nou mesaj pentru Occident: De ce să nu fie Turcia în...

Erdogan, nou mesaj pentru Occident: De ce să nu fie Turcia în Shanghai Five? Cu Rusia și China

-

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că ţara sa nu trebuie să fie preocupată obsesiv de aderarea la Uniunea Europeană şi a reiterat faptul că s-ar putea alătura, în schimb, Rusiei şi Chinei, într-o organizaţie euro-asiatică,transmite BBC.

După cum a fost citat de presa turcă, Recep Tayyip Erdoğan a declarat că a discutat despre această idee cu Vladimir Putin şi cu preşedintele kazah, Nursultan Nazarbaev. „Turcia trebuie să se simtă relaxată. Nu trebuie să spună ‘pentru mine, este (necesară aderarea la – n.r) Uniunea Europeană cu orice preţ’. Aceasta este opinia mea”, a declarat Erdoğan, citat de ziarul Hurriyet, la revenirea în ţară după o vizită în Pakistan şi Uzbekistan.

- Advertisement -

„De ce să nu fie Turcia în Shanghai Five? I-am spus acest lucru domnului Putin şi domnului Nazarbaev, celor care fac parte acum din Shanghai Five”. „Sper că, dacă vor exista evoluţii pozitive aici, cred că, dacă Turcia ar adera la Shanghai Five, acest lucru ne-ar permite să acţionăm cu o mai mare uşurinţă”, a precizat liderul de la Ankara.

China, Rusia şi patru state din Asia Centrală – Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbejkistan – au înfiinţat Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai (SCO), în 2001, ca bloc regional de securitate, cu scopul de a lupta împotriva ameninţărilor reprezentate de Islamul radical şi de traficul de droguri din Afganistan. Iniţial, aceasta nu a inclus Uzbekistanul şi se numea Shanghai Five. Ankara s-a alăturat organizaţiei în 2013, ca „partener de dialog”, afimând că „împărtăşeşte acelaşi destin” cu statele membre ale acestui bloc

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img