spot_img
9.1 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasăExterneErdogan amenință UE că dacă nu primește bani și vize dă drumul...

Erdogan amenință UE că dacă nu primește bani și vize dă drumul la milioane de migranți islamiști în Europa

-

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a sugerat ca Turcia să susţină un referendum, conform modelului britanic, privind procesul de aderare la Uniunea Europeană, relatează presa turcă.

CITIȚI ȘI:STENOGRAMĂ EXPLOZIVĂ a unei întâlniri Juncker-Erdogan-Tusk: Vă trimitem migranții cu autobuzele în Grecia și Bulgaria

- Advertisement -

Mișcarea lui Erdogan are drept scop un șantaj la adresa UE, care a promis Ankarei miliarde euro pentru stoparea migrației islamiste, dar nu a primit nimic deocamdată.

Mai mult negocierile privind aderarea Turciei la UE bat pasul pe loc de câteva luni.

- Advertisement -

Un eventual referendum care să dea câștig Ankarei va face ca peste 2 milioane de migranți aflați momentan în Turcia să aibă cale liberă spre Europa.

În ultimele zile, Turcia a refuzat să reprimească migranții ajunși în Bulgaria, așa cum ar fi trebuit conform înțelegerii cu UE.

Iar #Brexit a oferit prilejul lui Erdogan să joace văzând slăbiciunile UE.

Amenințarea lui Erdogan a avut un prim efect.

Turcia a confirmat joi deschiderea la 30 iunie a unui nou capitol în negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE), ocazie cu care și-a exprimat dorința ca blocul comunitar ‘să își respecte promisiunile’ privind eliminarea vizelor pentru cetățenii turci, relatează AFP.

Recep Erdogan a declarat că Turcia ar putea susţine un referendum similar cu cel britanic, în care votanţii ar putea decide dacă doresc sau nu aderarea ţării la Uniunea Europeană.

În urma unui acord scris, Bruxellesul a promis Turciei apartenenţa la Blocul comunitar european încă din anul 1963.

Negocierile privind aderarea Turciei la UE, deschise în 2005, trenează de ani de zile. Însă ele au fost relansate în urma acordului semnat în martie între Ankara și Bruxelles în încercarea de a bloca afluxul de imigranți spre continentul european.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat totuși că va denunța acest acord dacă nu obține eliminarea vizelor pentru sejururi de scurtă durată în cazul cetățenilor turci care vor să călătorească în UE, măsură prevăzută sub anumite condiții.

Miercuri seară, invocând lentoarea procesului european în general, Erdogan a amenințat chiar cu posibilitatea ca țara sa să organizeze un referendum privind oportunitatea de a continua sau nu procesul de aderare UE.

„Vrem să continuăm discuțiile privind scutirea de vize, însă UE trebuie să își respecte promisiunile”, a spus la rândul său ministrul turc de Externe.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img