spot_img
-0.7 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăAnalizeErdogan acuză Mossadul că a sprijinit referendumul kurzilor

Erdogan acuză Mossadul că a sprijinit referendumul kurzilor

-

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a sugerat sâmbătă că serviciile de informații israeliene Mossad au avut un rol în organizarea controversatului referendum privind independența Kurdistanului irakian, relatează AFP.

- Reclama -

Criticând faptul că etnicii kurzi din Irak au sărbătorit referendumul cu steaguri israeliene în mână, Erdogan a declarat: ”Aceasta arată un lucru, această administrație are o istorie comună cu Mossad-ul, ei avansează mână în mână”.

În timp ce scrutinul a fost larg criticat pe plan internațional, Israelul este singura țară care s-a pronunțat în mod public în favoarea unui stat kurd independent.

‘Vă dați seama ce-ați făcut ? Doar Israelul vă susține” , a adăugat Erdogan, adresându-se liderilor kurzi irakieni în cadrul unui discurs televizat rostit la Erzurum (est).

La referendumul inițiat de către președintele Kurdistanului irakian, Massoud Barzani, majoritatea masivă a kurzilor au votat în favoarea independenței regiunii.

Ankara, partener comercial important al Kurdistanului, se opune ferm înființării unui stat kurd la frontiera sa, de teamă ca nu cumva aceasta să-i atragă și pe kurzii separatiști care duc o mișcare de insurgență în sud-estul Turciei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img