spot_img
6.1 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAnalizeErdogan acuză "jocul periculos" al Greciei

Erdogan acuză „jocul periculos” al Greciei

-

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat luni ‘politica provocatoare’ a Greciei în Marea Egee şi ‘jocul periculos’ al Atenei după desfăşurarea militară greacă în două insule, relatează AFP.

- Reclama -

‘Monitorizăm politica provocatoare a Greciei’, a declarat Erdogan în finalul reuniunii cabinetului său.

Ankara a denunţat duminică desfăşurarea unor vehicule blindate în insula Samos – cea mai apropiată de Turcia, la numai 1,3 km distanţă – şi Lesbos (15 km distanţă de coasta turcă).

‘Este un joc periculos pentru poporul grec, care este utilizat ca o marionetă’, a declarat preşedintele turc, potrivit căruia această ‘acumulare de mijloace militare, asemănătoare unei invazii, trebuie să-i îngrijoreze într-o mai mare măsură pe greci decât pe noi’, turcii.

‘Aceşti paşi greşiţi nu fac decât să împingă Grecia înapoi în mocirlă’, a mai denunţat Erdogan, avertizând că ‘va utiliza toate mijloacele de care dispune’ pentru a apăra Turcia.

Potrivit lui Erdogan, a cărui armată este a doua ca mărime din Alianţa Nord-Atlantică, ‘aceste eforturi nu vor permite niciodată Greciei să se ridice la nivelul Turciei’.

Ministerul turc de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul Greciei la Ankara pentru a denunţa ‘încălcări’ ale statutului insulelor din Marea Egee.

Reprezentantului Greciei i s-a cerut ca ţara sa „să pună capăt încălcărilor în insule şi să restabilească statutul lor non-militar’, conform agenţiei oficiale turce de presă Anadolu.

Simultan, o ‘notă de protest’ a fost transmisă SUA în care ‘Turcia a cerut să fie respectat statutul insulelor din partea de est a Mării Egeee’ şi ‘să ia măsuri pentru a împiedica utilizarea armelor’ americane în zonă.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img