Episcopia Ortodoxă Română din Italia: Tot mai mulți români și-au pierdut locurile de muncă și au rămas pe stradă

0
67

Problemele financiare cauzate de pandemie au făcut ca tot mai mulţi români din Italia să întâmpine dificultăţi materiale puternice. Episcopia Italiei are în evidenţă, la Roma, aproximativ 30 de români care locuiesc pe străzi, pe sub poduri sau în clădiri abandonate, fără nici un venit. În acest sens, eparhia a hotărât ca acestor persoane să le fie acordat ajutor din partea parohiilor de proximitate, Roma II şi III, scrie Gazeta Românească din Italia.

Situaţia din Roma se întâlneşte şi în alte oraşe din Peninsulă, mai ales din cauza pandemiei.”Mulți români au ales să rămână însă în continuare în Italia, deși situația din această țară este una destul de complexă, ca să nu spun dificilă”, a declarat pentru Basilica.ro părintele Gheorghe Militaru, vicar eparhial – Episcopia Italiei.

„În prezent se află în evidenţa Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a instituțiilor de asistență socială sau ale organizațiilor caritative în jur de 120 de persoane, fără un loc de muncă, care dorm pe sub poduri sau prin gări şi clădiri abandonate”.

„Din păcate este dificilă realizarea unei situații la zi a cazurilor, deoarece multe persoane vin și pleacă, iar alte persoane cad pradă săraciei și dificultăților de la o zi la alta”.

Episcopia Italiei şi-a îndeptat atenţia spre românii fără adăpost din Italia încă din anul 2008 când a demarat, prin Departamentul Pribegi al Sectorului Social, un program dedicat românilor marginalizați din toate orașele şi metropolele Italiei. Acum, în contextul pandemiei, programul a fost intensificat.

În acest sens aproximativ 845 de români primesc asistență socială, dar și medicală.

„Din păcate în ultima perioada (șase luni) datorita pandemiei Sars/Covid19 tot mai mulți români și-au pierdut locurile de muncă și au rămas, cum se spune, de la o zi la alta, pe stradă. Episcopia Italiei, cu toate dificultățile, a întreprins nenumărate acțiuni de susținere a tuturor românilor aflați în dificultate”.