spot_img
8.5 C
București
vineri, februarie 23, 2024
AcasăSpecialEpiscopia Greco-Catolică cere "eliberarea urgentă" a administratorului retinut de DNA

Episcopia Greco-Catolică cere „eliberarea urgentă” a administratorului retinut de DNA

-

Conducerea Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei a reacţionat marţi, printr-un comunicat de presă, la scandalul declanşat de retinerea de catre DNA a administratorului Episcopiei in dosarul primarului din Beius si cere eliberarea urgenta a acestuia.

COMUNICATUL EPISCOPIEI:

- Advertisement -

Având în vedere vehicularea numelui Episcopiei Greco-Catolice de Oradea în controversa juridică legată de arestarea pentru suspiciunea de corupţie a primarului oraşului Beiuş, Episcopia Greco-Catolică de Oradea face următoarele precizări în legătură cu clădirile din patrimoniul Episcopiei aflate în oraşul Beiuş.
După retrocedarea pe raza oraşului Beiuş a unor imobile care au aparţinut Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, imobilele neutilizate de biserică au fost puse în mare parte în slujba comunităţii locale iar cele care au destinaţie comercială au fost închiriate, dacă erau în condiţii optime, sau concesionate, dacă s-a găsit un investitor care sa le refacă. Unele dintre imobilele primite înapoi se aflau într-o stare avansată de degradare după ce au fost folosite de Statul Roman peste 60 de ani şi lăsate în paragină, şi necesitau investiţii majore pentru refacere, bani de care Episcopia Greco-Catolică de Oradea nu dispune.
Dintre imobilele puse în slujba comunităţii din Beiuş amintim:
1. Episcopia Greco-Catolică de Oradea a închiriat Inspectoratului Şcolar Bihor şi a pus la dispoziţia municipalităţii din Beiuş clădirea Colegiului Naţional ”Samuil Vulcan” contra sumei simbolice de 1 leu pe an.
2. Episcopia Greco-Catolică de Oradea a pus la dispoziţia comunităţii din Beiuş izvorul de apa potabilă de la Izbuc cu titlu de folosinţă gratuită pentru ca toţi locuitorii Beiuşului să poată beneficia de reţeaua de apă.
3. Episcopia Greco-Catolică de Oradea a închiriat cu sume simbolice mai multe locuinţe sociale pe care le deţine în Beiuş, pentru a veni în sprijinul locuitorilor săraci ai oraşului.
4. Biblioteca Municipală din Beiuş este în spaţiul Episcopiei cu titlu gratuit.
5. Casa elevilor din Beiuş este în spaţiul Episcopiei cu titlu gratuit.
6. Departamentul din Beiuş al Universităţii din Oradea are la dispoziţie cu titlu gratuit pe termen nelimitat un spaţiu al Episcopiei Greco-Catolice.
7. Primăria din Beiuş este construită pe terenul Episcopiei.
Motivul pentru care acum numele Episcopiei Greco-Catolice de Oradea este menţionat într-o anchetă a procurorilor DNA Oradea are la baza rezilierea unui contract de concesiune între Episcopie şi firma SC Alge Dom Com SRL Beiuş, al cărui administrator era Pop Raveca.
Mada Ioan, preotul greco-catolic din localitate, a semnat acest contract cu firma în cauză pe data de 01.09.2011, concesionând fără anunţarea în prealabil şi fără aprobarea Episcopiei un imobil destinat utilizării comerciale contra sumei de 250 de lei pe lună sau 3.000 de lei pe an, pentru o perioada de 29 + 14,5 ani.
Imobilul în cauză se află în centrul oraşului Beiuş, Calea Bihorului nr. 14-16, şi are o suprafaţă de 353 de metri pătraţi.
La începutul lunii iunie 2014, în urma unui control demarat de reprezentanţii Episcopiei în frunte cu administratorul Mircea Ovidiu Constantin, s-a constatat că se lucrează la imobilul mai sus menţionat, care era decopertat, şi aşa s-a aflat de existenţa contractului încheiat de preotul Mada Ioan cu această firmă.
Episcopia a solicitat un exemplar din contract şi în urma analizării lui s-a hotărât rezilierea contractului deoarece condiţiile acestuia erau injuste şi în defavoarea proprietarului de drept, Episcopia Greco-Catolică de Oradea.
Ca urmare, Episcopia a notificat administratorul SC Alge Dom Com SRL Beiuş, Pop Raveca, să se prezinte pe data de 18 iunie 2014 la Episcopie pentru rezilierea pe cale amiabilă a contractului.
De bună-credinţă, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a anunţat fostul concesionar că e gata să păstreze colaborarea de ordin comercial, dar cu aplicarea unor prevederi care să fie şi în favoarea proprietarului, nu numai a chiriaşului, mai ales că firma lucrase la imobil şi era decopertat.
În acest sens a fost semnat un nou contract de parteneriat pe o perioadă de 25 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 5 ani. Contravaloarea contractului a fost stabilită la 30% din valoarea cu care partenerul, firma SC Alge Dom Com SRL Beiuş, va închiria imobilul după reabilitarea acestuia făcută din banii proprii.
Din comunicatul public DNA, se pare că acest contract face acum obiectul anchetei procurorilor.
În urma controlului intern al Episcopiei, pe data de 1 decembrie 2014 preotul Mada Ioan din Beiuş a fost demis din funcţie şi i s-a desfăcut contractul de muncă.
Din informaţiile pe care le deţinem, în urma cu câteva zile preotul Mada Ioan a făcut un autodenunţ la DNA acuzându-l pe administratorul Episcopiei, Mircea Ovidiu Constantin, de luare de mită de la primarul din Beiuş. Pe data de 15 decembrie, administratorul Mircea Ovidiu Constantin a fost reţinut sub această suspiciune.
Menţionăm că Episcopia Greco-Catolică Oradea nu a solicitat şi nici nu a primit în nici o formă de protecţie de orice natură sau vreun beneficiu din partea primarului din Beiuş şi nu s-au cerut înlesniri fiscale sau de altă natură din partea Primăriei.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea cere eliberarea urgentă a administratorului Mircea Ovidiu Constantin deoarece consideră acuzaţiile nefondate.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea pune la dispoziţia organelor statului orice documente se solicită şi speră într-o clarificare rapidă a situaţiei astfel încât adevărul să iasă la iveală.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea nu are nimic de ascuns, iar orice contract a întocmit l-a făcut licit, urmând prevederile legale în vigoare, avându-se în vedere binele comun şi ajutorarea comunităţii locale.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea manifestă toleranţă zero faţă de cei care profită de încrederea care li s-a acordat, iar în cazul în care o persoană angajată a Episcopiei, indiferent că este preot sau nu, s-a folosit de bunurile Episcopiei pentru foloase proprii necuvenite va suferi rigorile legii.
Biroul de pres

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img