spot_img
18.2 C
București
marți, mai 30, 2023
AcasăActualitateEmil Constantinescu: Nu există nicio înregistrare verbală, filmată, scrisă în care eu...

Emil Constantinescu: Nu există nicio înregistrare verbală, filmată, scrisă în care eu să fi spus că m-a învins securitatea sau că m-a învins sistemul

-

„Nu am folosit niciodată cuvântul sistem. L-a folosit Radu Vasile într-o carte scrisă după ce se terminase și mandatul lui, și al meu demult. Nu am folosit niciodată cuvântul sistem. Nu am spus niciodată că m-a învins Securitatea. (…) Nu există nicio înregistrare verbală, filmată, scrisă în care eu să fi spus că m-a învins securitatea sau că m-a învins sistemul. Această manipulare continuă. Ticu Alexe, care a fost cameraman, a filmat toate intervențiile mele și, exasperat la un moment dat că este o manipulare care continuă în afara oricărui adevăr, a pus discursul meu pe Youtube. Dacă puneți acum «declarație Constantinescu pe Youtube» veți găsi, explic de ce nu mai candidez, pentru că am dus o luptă pentru adevăr și spun că nu pot cu acest sistem să lucrez. Și mai este ceva: fiecare încearcă să rămână în istorie cu ceva. Am dorit să arăt unei țări că există, că poți să fii în cea mai înaltă funcție din stat și să nu faci niciun compromis și să fii onest.”, a declarat fostul președinte Emil Constantinescu la Timișoara.

- Reclama -

„(…) Nu am primit niciun leu, niciun dolar și nicio marcă pentru că nu au crezut (n.r, că va fi ales președinte). Dacă aș mai fi candidat o dată, trebuia ca în numele meu să se facă niște compromisuri pentru că așa se procedează și în democrațiile occidentale: funcționează cu bani, cu angajamente, cu legături cu companiile comerciale, cu legături prin mass-media. Nu puteam să anunț, hotărârea am luat-o în primul moment, am luat-o când am ieșit în balcon în ziua victoriei, dar nu puteam să comunic pentru că îi demobilizam pe cei care îmi erau alături. Deci tot la Timișoara, fiindcă vorbim de idealuri, am făcut și această declarație: să dovedesc că poți să îți faci cu integritate funcția. Nu este o funcție de președinte, este o demnitate. Iar demnitar vine de la demnitate, de la idealuri. (…) O demnitate înseamnă un respect de sine care se păstrează toată viața și care nu se raportează la modul în care ești privit de ceilalți. Este tu să te respecți pe tine și demnitatea națională nu poate fi acordată nici de președinte, nici de prim-ministru, nici de către Guvern, ci este suma demnităților individuale și a respectului de sine pe care fiecare persoană și-l poartă. (…) Havel spunea așa, cu experiența lui de președinte: «majoritatea oamenilor nu au idealuri, ci au iluzii». Pentru că pentru idealuri trebuie să lupți tu însuți, iluziile le poți plasa altora și te poți declara dezamăgit. Așa s-a născut și, după manipularea cu renunțarea, și ideea: «Suntem dezamăgiți!»., a spus Emil Constantinescu.

Emil Constantinescu a fost președintele României între 1996 și 2000.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img