Fluxurile de imigranți clandestini care ajung în Europa sunt gestionate în principal prin rețelele de socializare, se arată într-un reportaj publicat luni de cotidianul italian La Reppublica, ce descrie toate etapele pe care acești imigranți le parcurg până la îmbarcarea la bordul navelor care-i duc către continentul european, consemnează agenția EFE, transmite Agerpres.
Numai săptămâna trecută două nave — dintre care una sub pavilion moldovenesc — au ancorat în sudul Italiei, fiecare transportând sute de imigranți, majoritatea irakieni și sirieni. În toate cazurile de acest fel se observă un ‘modus operandi’ ce urmează același tipar. Odată ce nava a ajuns la limita apelor teritoriale italiene, echipajul o abandonează după ce a pus-o pe pilot automat la o anumită viteză și a direcționat-o către țărmul Italiei. Aceasta este etapa finală a traseului imigranților. În faza inițială, aceștia sunt abordați prin intermediul diferitelor grupuri create pe Facebook.
Accesând un astfel de grup, autorii reportajului au reușit să obțină numărul de telefon apelat de imigranți pentru a se îmbarca pe o navă cu destinația Europa. Cu ajutorul unui traducător, unul dintre jurnaliștii italieni a vorbit cu un presupus traficant de ființe umane, solicitându-i acestuia din urmă transportul a doi adulți și a unui copil în vârstă de cinci ani, cu plecarea din Turcia și sosirea în Italia. Răspunsul traficantului a fost că o navă cu o lungime de 120 de metri ar trebui să plece săptămâna viitoare de la Mersin (Turcia) către Italia. În ce privește prețul, acesta este de 6.000 de euro de persoană și gratuit pentru copil. Traficantul a cerut ca banii să fie depuși la o agenție a unei bănci din Turcia, promițând că nu îi va scoate decât după ce persoanele transportate vor ajunge în Italia și îi vor trimite codul.
La întrebarea dacă persoanele care se vor îmbarca pe navă trebuie să ia cu ele ceva în mod special, traficantul a afirmat că pe vas se găsesc toate cele necesare, inclusiv perne și pături, iar spațiile unde dorm femeile și bărbații sunt separate. El a asigurat de asemenea că organizația sa se ocupă de tot, și anume gestionează bărcile cu ajutorul cărora imigranții ajung pe navă, împarte proviziile la bord și poate rezolva chiar documentația. Astfel, confecționarea unui pașaport valabil doi ani costă 1500 de dolari, unul valabil șase ani 1.800 de dolari, iar o carte de identitate 500 de dolari.