spot_img
38.9 C
București
miercuri, iulie 17, 2024
AcasăAnalizeEMBARGOUL PE PETROLUL RUSESC: Crește prețul motorinei. Europa va cumpăra mai scump...

EMBARGOUL PE PETROLUL RUSESC: Crește prețul motorinei. Europa va cumpăra mai scump petrolul rusesc din India și China și vor apare probleme logistice

-

Produsele petroliere ar putea crește costurile cu 20-30% în următoarele câteva luni, acum că Uniunea Europeană a convenit asupra unui plafon de preț pentru produsele petroliere rusești, a declarat pentru Izvestia analistul financiar la BitRiver Vladislav Antonov. Anterior, Europa cumpăra produse petroliere direct din Rusia, dar acum va trebui să facă acest lucru prin rafinăriile de petrol din India, China și alte țări. Creșterea constrângerilor logistice va afecta semnificativ prețurile, susține expertul.

- Reclama -

Vineri, UE a stabilit prețul maxim pentru produsele premium la brut la 100 de dolari pe baril și prețul maxim pentru produsele cu discount la brut la 45 de dolari pe baril. De acum înainte, Europa nu numai că va fi forțată să cumpere produse petroliere de la revânzători la un preț mai mare, dar se poate confrunta cu un deficit de motorină ca combustibil pentru motor, precum și de nafta ca material pentru rafinarea petrolului și gaze petroliere lichefiate (GPL), avertizează Dmitri Gusev, vicepreședintele asociației Reliable Partner care reunește producătorii și vânzătorii de energie. „Având în vedere că industriile europene s-au redus pe fondul crizei energetice și pe fondul unui risc relativ minor de deficit de petrol, aprovizionarea cu GPL va veni probabil din Statele Unite, în timp ce importurile de motorină și nafta din India și China vor provoca o creștere a prețurilor și vor prezenta riscuri de deficit „, a spus Gusev.

- Advertisement -

Între timp, unii experți se așteaptă ca prețurile carburanților din Rusia să înceteze să crească pe fondul celor mai recente sancțiuni. Cel puțin, șeful Centrului de Analiză a Strategiei și Tehnologiilor pentru Dezvoltarea Complexului de Combustibil și Energie de la Universitatea de Stat Rusă Gubkin de Petrol și Gaze Vyacheslav Mișcenko a sugerat vineri acest lucru. Faptul este că restricțiile asupra industriei de petrol și gaze din Rusia și în primul rând asupra rafinării petrolului ar trebui să conducă la o creștere a cantității de combustibil pe plan intern.

Cu toate acestea, Rusia ar putea avea dificultăți să-și redirecționeze rapid produsele petroliere către regiunea Asia-Pacific, în timp ce noii săi parteneri ar putea cere o reducere suplimentară, a spus Antonov. În februarie, exportatorii vor fi ocupați să stabilească noi lanțuri de aprovizionare către economiile din Asia-Pacific și să se adapteze la noile condiții în temeiul sancțiunilor, care ar putea cauza o scădere a exporturilor rusești, a adăugat el.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img