spot_img
2.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAnalizeElveția, țară unde a studiat Kim Jong-un, anunță că vrea să medieze...

Elveția, țară unde a studiat Kim Jong-un, anunță că vrea să medieze în criza nord-coreeană

-

Elveția, stat neutru, este pregătită să acționeze ca mediator pentru a ajuta la rezolvarea crizei nord-coreene, inclusiv prin găzduirea de discuții ministeriale, a declarat luni președintele Elveției, Doris Leuthard, relatează Reuters.

- Reclama -

Liderul nord-coreean Kim Jong-un și-a petrecut o parte din anii de tinerețe la studii la Berna, sub un nume de împrumut, menționează Reuters.

Leuthard a afirmat că trupe elvețiene au fost desfășurate în zona de demarcație între Coreea de Sud și Coreea de Nord și a subliniat că țara sa, împreună cu Suedia, are o istorie lungă în diplomația neutră și discretă.

Însă China și Statele Unite trebuie să-și asume partea lor de responsabilitate, a adăugat ea, avertizând asupra unor ”reacții exagerate”.

Sancțiunile ”nu au schimbat multe lucruri” în a convinge Phenianul să renunțe la programele sale de înarmare, deși populația Coreii de Nord a suferit, a spus Leuthard.

La o zi după ultimul test nuclear și cel mai puternic efectuat de Coreea de Nord, Seulul a afirmat luni că discută cu Washingtonul în legătură cu desfășurarea de avioane de luptă și bombardiere strategice în peninsula Coreea, după ce Phenianul a dat semne că intenționează să efectueze și alte teste balistice.

”Cred că este timpul pentru dialog”, a declarat Leuthard în cadrul unei conferințe de presă la Berna.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img