Elena Udrea a fost reținută marți seară, la ora 21.40, pentru 24 de ore de procurorii DNA și urmează să fie prezentată miercuri judecătorilor de la ÎCCJ pentru un mandat de arestare de 30 de zile. DNA a cerut pentru Elena Udrea trei avize de arestare din partea Parlamentului, care au fost aprobate în plenul Camerei Deputaților luni seară. Arestat se află și fostul său soț, Dorin Cocoș, dar și fiul acestuia, Alin. În arest se află și prietena Elenei Udrea, fostul șef al DIICOT, Alina Bica. De asemenea, arestați sunt și mai mulți foști apropiați ai Elenei Udrea, printre care fostul său consilier, care administra afacerile fostului ministru de la Nana. Elena Udrea s-a prezentat marți la prânz la DNA, la cererea sa conform celor declarate de avocatul său, pentru a face o declarație în dosarul Microsoft.
UPDATE: Alexandru Chiciu, avocatul Elenei Udrea, a spus că procurorii DNA au renunțat la acuzațiile privind două infracțiuni de spălare de bani în cazul Elenei Udrea.
UPDATE: Udrea a ajuns în arest la ora 23.01.
COMUNICATUL DNA:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe celor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 februarie 2015, a inculpatei UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:
– trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea);
– trafic de influență (fapte în legătură cu derularea contractului e-România);
– trafic de influență (fapte în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro);
– spălare de bani.
Inculpatei UDREA ELENA GABRIELA i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentată, la data de 11 februarie 2015, Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.