spot_img
32.5 C
București
marți, august 16, 2022
AcasăDezvaluiriElena Udrea, detalii despre finanțarea partidelor

Elena Udrea, detalii despre finanțarea partidelor

-

Fostul ministru Elena Udrea a declarat vineri că îl ruga pe fostul ei soț, Dorin Cocoș, să contribuie cu sume de bani la PDL, subliniind că au existat cazuri în care anumite persoane sponsorizau prin intermediari mai multe partide în același timp.

- Reclama -

Elena Udrea a fost audiată vineri la Tribunalul București, în calitate de martor, în dosarul în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influență.

În timpul audierii, Elena Udrea a explicat modul în care erau finanțate campaniile electorale la PDL.

„În funcționarea PDL, ca și în funcționarea oricărui partid politic, în campanie electorală exista nevoia de finanțare. Membrii de partid au datoria de a contribui la finanțare, fiecare cât poate, iar cei cu funcții trebuie să contribuie mai mult decât ceilalți. Eu aveam obligația să contribui cu 200 de lei pe lună la cheltuielile partidului. Cei care au posibilitatea să aducă finanțare aduc bani. De regulă, îl rugam pe fostul meu soț să contribuie cu sume de bani. Întotdeauna se dădeau chitanțe pentru toate sumele primite. Dacă știai că te costă 100.000 de euro campania, conducerea partidului anunța în ședință și se încerca strângerea acelei sume. De regulă, oamenii nu reușeau să aducă toate sumele și existau atenționări pentru că nu aduceau sumele la care se angajau. În general, obligațiile de achitare a cotizațiilor și de donații către partid nu erau respectate, mai ales în cursul campaniei electorale și se proceda la reamintirea nevoilor financiare ale partidului”, a povestit Udrea în sala de judecată.

Ea a adăugat că existau situații în care anumite persoane sponsorizau partidele prin intermediari.

„Cunosc situații în care anumite persoane au sponsorizat un partid politic, pe lângă un alt partid politic, iar pentru a nu se afla acest lucru au apelat la intermediari, o persoană care să aducă banii aparent în nume personal. Presupun că intenția era aceea de a nu se cunoaște interesul lor, în condițiile în care nu se știa cine câștigă alegerile. Nu aveau motive să se teamă că, dacă au finanțat un partid și câștiga celălalt, vor fi repercursiuni. Dar unii aveau controale. S-a întâmplat ca anumite firme să fie supuse unor controale abuzive dacă au finanțat partidul care a pierdut”, a afirmat Udrea.

Pe de altă parte, ea a declarat că numirile în funcțiile de conducere din cadrul companiilor de stat se făceau la recomandarea unor membri de partid sau organizații care aveau rezultate bune la alegeri.

La ieșirea din sediul instanței, Udrea a spus că există în societatea românească acest concept de nepotism și „pile”, însă ea a intervenit doar pentru o singură persoană.

„Conceptul acesta de nepotism a evoluat în societate în așa fel încât un partid politic, când vine la guvernare, încearcă să își mulțumească membrii, găsindu-le un loc de muncă pe undeva și este o practică de 30 de ani. Au fost numiți sau angajați rude, prieteni în funcții în instituții publice. Nu mă refer la funcții de conducere, mă refer la funcții de execuție în instituții publice. Avem cazuri de cumnați care au condus Eximbank, asta ca să dau un exemplu de la PSD și nu de la PDL. Modalitatea asta nu aș constitui-o într-un motiv de critică doar la adresa clasei politice, pentru că mai este un adevăr. Eu, ca deputat, ca persoană publică, să știți că nu primeam cereri să promovez legi sau să susțin cauze ale societății, eu primeam solicitări să angajez copiii, soțiile, neamurile în funcții, să pun o pilă la primărie pentru o locuință la ANL, de la cetățeni. Este o modalitate de a funcționa a întregii societăți, nu doar o practică a clasei politice. (…) Noi funcționăm pe conceptul de pile: puneți-mi și mie o pilă doamna deputat să fac nu știu ce. Nimeni din familia mea, din apropiații mei nu apare în vreo funcție de stat. Singura persoană pe care am susținut-o în toată cariera mea politică este Ana Maria Topoliceanu”, a declarat Udrea.

Procesul continuă cu audierea fostului ministru al Economiei Ion Ariton.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016, de DNA Ploiești, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenței, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte cu două companii naționale.

„În perioada 2011 — 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horațiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenței prin intermediul inculpatului Ștefan Gheorghe (vicepreședinte al aceluiași partid) asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horațiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale”, afirmă procurorii.

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul lui Gheorghe Ștefan și 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...