spot_img
19.7 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăEconomieEfectul China pe bursa de la București: -6,3%

Efectul China pe bursa de la București: -6,3%

-

Criza din economia chineză a declanşat un dezastru, astăzi, pe bursele din întreaga lume. Este cea mai neagră zi din ultimii trei ani, spun analiştii. Valul scăderilor de pe pieţele financiare internaţionale se simte şi la Bucureşti. Aici, site-ul Bursei de Valori chiar s-a blocat din cauza numărului mare de accesări, transmite Digi 24.

- Reclama -

21:00. Bursa de la București a închis în scădere cu 6,3% ședința de luni după deprecieri de aproape 8% în cursul zilei.


 

Bursa de Valori a scăzut cu 8% pe fondul unor vânzări mai mari de acţiuni. Analiştii spun însă că nu problemele din China ar trebui să ne îngrijoreze cel mai mult, ci mai degrabă evoluţia burselor europene, de care România este mult mai legată.

Efectul asupra Bursei de la Bucureşti este unul indirect. Noi suntem mult mai conectaţi cu ce se întâmplă pe bursele europene. Bursele europene, într-adevăr, cad din cauza Chinei şi, de fapt, nu doar din cauza Chinei. Eu cred că legătura mult mai puternică este între Bucureşti şi celelalte centre financiare din Europa. În ceea ce priveşte efectele pur economice asupra României, ele ar trebui să fie nesemnificative. Nu suntem atât de conectaţi la ceea ce se întâmplă pe bursa chineză”, a spus Mihai Nichişoiu, analist la o firmă de brokeraj.

Adrian Simionescu, broker: „Nu s-a declanşat încă o criză majoră, nu este încă vorba despre o criză economică, dar pe pieţele de acţiuni, pe pieţele financiare, au loc corecţii majore care pot conduce la o astfel de criză”. 

Bursele din întreaga lume consemnează căderi de ordinul sutelor de miliarde de dolari care se propagă, începând din China, în cursul dimineții. Bursa din Shanghai a căzut cu peste opt la sută. Iar apoi unda de șoc a trecut spre vest prin toate piețele: cădere la București de 8%, în Polonia 5,5% și la fel Frankfurt, Milano, Madrid, Amsterdam. La Paris căderea este de 7%, iar Londra înregistrează un minus de 4%.

Acţiunile chineze s-au prăbuşit şi au pierdut tot capitalul acumulat în acest an

Beijingul nu a reuşit să intervină pentru a calma situaţia, astfel încât pieţele financiare au cea mai neagră zi din ultimii trei ani. În mai multe state, bursele au deschis în scădere din cauza căderii dramatice a Bursei din Shanghai.

Panica de pe pieţele financiare a început cu deprecierea surprinzătoare a monedei naţionale chineze, Yuanul. Devalorizarea continuă a yuanului a dus la pierderi masive la bursele din Japonia şi Coreea de Sud. Presa susţine că actuala criză de pe burse este provocată şi de faptul că marile fonduri de investiţii îşi retrag capitalurile din economiile emergente, la presiunile investitorilor. Bursa de la Shanghai a închis în cădere cu 8,49 de procente şi a înregistrat cea mai drastică prăbuşire din ultimii opt ani.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img