spot_img
17.7 C
București
luni, mai 29, 2023
AcasăAnalizeEfectele crizei cerealelor ucrainiene fără taxe vamale: Serbia a rămas cu 25%...

Efectele crizei cerealelor ucrainiene fără taxe vamale: Serbia a rămas cu 25% din recolta de grâu

-

Stocurile de grâu din Serbia și cele care sunt excedente reale sunt aproximativ 800.000 de tone și reprezintă 25 la sută din totalul recoltei de grâu, iar dacă grâul nostru, care acum este, să zicem, mai scump decât grâul ucrainean cu aproximativ 7,5 dinari kilogramul, nu este competitiv din punct de vedere al prețurilor, noua recoltă o vom aștepta cu cantități mari de grâu nevândut, a declarat pentru Tanjug, Sunčica Savović de la Asociația Žita Srbije.

- Reclama -

„Doi ani la rândul am avut o recoltă de grâu extrem de bună, în 2021 recolta a fost un record de peste 3,4 milioane de tone, iar anul trecut peste 3,2 milioane de tone. De anul trecut, am avut stocuri de circa 700.000 de tone, anual pentru toate scopurile pe piața internă, consumăm 1,8 milioane de tone de grâu, iar din iulie anul trecut până în februarie curent am exportat în total ceva peste 611.000 de tone, astfel încât avem în prezent circa 800.000 de tone de stocuri  și excedente pentru export”, a spus ea.  

„Nu avem unde să plasăm stocurile, mai ales având în vedere cantitățile care iasă din Ucraina și sunt transportate prin coridorul Mării Negre  în cadrul acordului care a fost recent prelungit între Rusia  și Ucraina, potrivit unor surse la 60 și potrivit altora la 120 de zile. Despre oricâte zile este vorba, aceasta cu siguranță acoperă  perioada până la următoarea noastră recoltă, ceea ce înseamnă că sunt foarte puține șanse ca grâul nostru din stoc să  fie vândut la prețurile actuale”, a precizat interlocutoarea pentru Tanjug.

Ea a subliniat că oricât de scăzute ar părea aceste prețuri aici, până  când nu vom fi competitivi prin preț, nu vom putea exporta stocurile de grâu.

Vorbind despre starea recoltei și a stocurilor de porumb, Savović a declarat că stocurile actuale sunt de aproximativ 600.000 de tone sau 13 la sută din recoltă.

„Al doilea an consecutiv, am avut o recoltă slabă la porumb, dar anul trecut a fost cu adevărat decimată atât față  de media de producție pe zece ani, cât și față de anul precedent. Recolta de porumb de anul trecut a fost de 4,65 milioane de tone, cu 27,5 la sută  mai mică comparativ cu media de producție pe zece ani și cu 23 la sută față de 2021”, a spus ea.

„Exportul de porumb a fost mai mult decât simbolic de la începutul anului de piață, așa că de la 1 octombrie până la sfârșitul lunii februarie am exportat doar 268.500 de tone, ceea ce inseamnă că împreună cu  nevoile interne acoperite complet până  la noua recoltă, avem aproximativ 600.000 de tone pentru export”, a spus Savović. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img