Un fond de garantare a creditelor, așa cum este Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) poate juca un rol important în situații de criză financiară, atunci când reticența creditorilor legată de acordarea creditelor crește, iar clienții existenți întâmpină dificultăți de plată.
Rolul principal al unui fond de garantare a creditelor este deci de a facilita accesul la finanțare disipând și preluând parțial riscurile de neplată a împrumuturilor. În cazul în care un împrumutat înregistrează dificultăți de plată a datoriilor, fondul de garantare poate interveni pentru a acoperi pierderile prin acordarea de garanții. Acest lucru poate face creditorii mai dispuși în acordarea de credite, deoarece beneficiază de un anumit nivel de protecție împotriva riscurilor de neplată.
De asemenea, fondurile de garantare pot ajuta la prevenirea unei crize financiare prin stabilizarea sectorului financiar. Prin acordarea de garanții, fondurile de garantare pot preveni dezechilibrele instituțiilor financiare și pot ajuta la prevenirea unui efect de domino, prin care problemele unei instituții financiare ar putea afecta și alte instituții.
În general, fondurile de garantare a creditelor au un rol important în promovarea stabilității financiare și în îmbunătățirea accesului la credite pentru consumatori și intreprinderi.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru întreprinderile Mici şi Mijlocii SA (FNGCIMM SA-IFN) a fost înfiinţat în decembrie 2001 în scopul susţinerii IMM-urilor de a avea acces la finanțare, prin acordarea de garanţii pentru creditele contractate de la institutiile financiare. FNGCIMM derulează cele mai importante și mai diverse programe de finanțare/garantare: IMM INVEST și IMM INVEST PLUS, START-Up Nation, precum și Programele Prima Casă și Noua Casă, dedicate persoanelor fizice, eligibile în cadrul acestor programe, care doresc să-și achiziționeze o locuință.
De-a lungul timpului, FNGCIMM a demonstrat că sprijinul financiar pentru IMM-uri poate fi profitabil pentru toate părțile implicate. Întreprinderile mici și mijlocii au beneficiat de oportunități de extindere, inovare și creștere, băncile partenere au avut șansa de a-și extinde portofoliul de clienți și de a contribui la stimularea economiei naționale iar acționarul, Statul român a beneficiat direct de valoarea impozitului pe profit și de dividendele repartizate în fiecare an și indirect de impozitele și taxe rezultate din activitatea sutelor de mii de afaceri și locuri de muncă susținute prin intermediul garanțiilor.
FNGCIMM a creat un mediu în care succesul antreprenorial și stabilitatea financiară se întâlnesc în mod armonios. Garanțiile sale sunt un pilon esențial în peisajul antreprenorial, succesul unei întreprinderi mici poate influența pozitiv întreaga comunitate, generând locuri de muncă, inovație și dezvoltare economică durabilă.