Ritmul lent al contraofensivei ucrainene se datorează tenacității armatei ruse și faptului că aceasta este „în formă mai bună”, scrie Mark Galeotti, șeful firmei de consultanță Mayak Intelligence din Londra, într-un articol de opinie pentru Times.
În plus, potrivit lui Galeotti, armata rusă „a avut timp” să creeze fortificații defensive puternice. El scrie despre așa-numita „Linie Surovikin” (general al armatei Serghei Surovikin – comandant adjunct al Grupului de forțe în zona de operațiuni militare-n.red) : o rețea extinsă de tranșee, câmpuri minate, sârmă ghimpată, capcane pentru tancuri și poziții de tragere, concepute pentru a încetini orice atac ucrainean.
„Rușii au demonstrat, de asemenea, capacitatea de a învăța din ultimele 16 luni de război, de la un control mai bun al artileriei lor până la coordonarea dronelor lor”, a spus expertul.
El observă că Rusia folosește arme relativ noi, inclusiv drone Lancet îmbunătățite și o utilizare extinsă a aeronavelor, inclusiv elicoptere Ka-52 Alligator echipate cu rachete antitanc Vikhr ghidate cu laser.
Trupele ruse sunt „mult mai eficiente în apărare”, a spus Galeotti. Rusia are rezerve de trupe pregătite pentru luptă pentru întăriri în cazul în care ucrainenii pot sparge liniile defensive.