spot_img
6.1 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăExterneEcuadorul a a blocat "sistemele" de comunicare cu exteriorul" ale lui Julian...

Ecuadorul a a blocat „sistemele” de comunicare cu exteriorul” ale lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, refugiat în ambasada sa din Londra

-

Ecuadorul a anunţat miercuri că i-a blocat „sistemele” de comunicare „cu exteriorul” lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks refugiat, din 2012, la ambasada ecuadoriană la Londra, din cauza anumitor luări de poziţie ale sale ce deranjează autorităţile de la Quito, relatează AFP.

Guvernul preşedintelui Lenin Moreno a avertizat că ar putea adopta „alte măsuri” dacă australianul „îşi va încălca angajamentul” de a nu interfera în relaţiile Ecuadorului cu alte ţări, printre care Statele Unite.

- Advertisement -

Quito nu a precizat modul în care fondatorul WikiLeaks a încălcat „angajamentul său scris încheiat cu guvernul la sfârşitul lui 2017, potrivit căruia a promis să nu publice mesaje care reprezintă o ingerinţă în relaţia (Ecuadorului) cu alte state”.

Reacţia ţării latino-americane a intervenit după o serie de mesaje postate pe Twitter luni seară de Julian Assange, în care a reproşat „timing”-ul expulzării diplomaţilor ruşi de către unele ţări occidentale ca reacţie la otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie, „la 12 ore după unul din cele mai grave incendii de clădire din epoca post-sovietică”, al unui centru comercial din Siberia.

- Advertisement -

Australianul a fost marţi ţinta fulgerelor unui membru al cabinetului de la Londra.

„Este regretabil că Julian Assange rămâne în ambasada Ecuadorului”, a declarat marţi în faţa parlamentului secretarul de stat britanic pentru afaceri externe, Alan Duncan.

„Este timpul ca acest mic vierme mizerabil să iasă din ambasadă şi să se predea justiţiei britanice”, a adăugat el.

Australianul în vârstă de 46 de ani locuieşte din iunie 2012 în ambasada din Londra a Ecuadorului, unde i-a fost acordat azil politic, în urma acuzaţiilor de agresiuni sexuale formulate împotriva sa în Suedia.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img