China a devenit principalul partener comercial al Rusiei. Dar autoritățile chineze acordă prioritate doar propriilor interese. Ce se va întâmpla dacă Occidentul pune China înaintea unei alegeri – „ori noi, ori Rusia”?, afirmă economistul rus Dmitri Polusurov.
Comerțul exterior rus cu țările occidentale a încetat. După aceasta, China, India și Turcia au devenit principalii parteneri comerciali ai Rusiei. În același timp, China conduce cu o marjă largă. Să aruncăm o privire mai atentă asupra comerțului cu fiecare dintre aceste țări.
Potrivit Administrației Generale a Vămilor din Republica Populară Chineză, cifra de afaceri comercială a Rusiei cu China a crescut de 1,6 ori – de la 147 miliarde USD în 2021 la 240 miliarde USD în 2023 (111 miliarde USD – exporturi în Rusia, 129 miliarde USD – importuri din Rusia). Și aceasta este o creștere de la doar 2,4% la 4% a cifrei de afaceri totale din comerțul exterior al Chinei (3,3% din exporturi; 5,1% din importuri). Dar pentru Rusia, aceasta reprezintă 39% din importuri și 30% din exporturi (conform Serviciului Vamal Federal al Rusiei, în 2023 importurile s-au ridicat la 285 de miliarde de dolari, iar exporturile – 425 de miliarde de dolari).
Spre comparație: cifra de afaceri a Chinei cu UE și SUA, conform Administrației Generale a Vămilor din Republica Populară Chineză: 970 miliarde dolari (16,3%) – cu Europa (excluzând Rusia), 664 miliarde dolari (11,2%) – cu SUA .
Aceste cifre indică faptul că pentru China, comerțul cu Rusia nu este atât de semnificativ. Iar dacă presiunea occidentală crește, autoritățile chineze ar putea sacrifica segmentul rusesc al comerțului exterior. Cu toate acestea, pentru a realiza acest lucru, Occidentul va trebui să încordeze relațiile cu China. Până la urmă, autoritățile acestei țări au cerut deja oprirea presiunii de sancțiuni asupra Rusiei.
Din iunie 2024, exporturile rusești către China au scăzut pentru a patra lună consecutiv: de la 12,1 miliarde de dolari în martie la 10,5 miliarde de dolari în iunie (-8% față de iunie 2023; apoi a fost de 11,4 miliarde de dolari). Importurile din China, după o scădere de patru luni, dimpotrivă, cresc pentru a cincea lună consecutiv: de la 7,6 miliarde dolari în februarie la 9,9 miliarde dolari în iunie (+5,7% în comparație cu iunie 2023). Acest lucru poate indica faptul că a fost găsită o soluție temporară la problema plăților bancare.
Cifra de afaceri cu China pentru ianuarie-iunie 2024 a crescut cu doar 2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent (116,9 miliarde USD față de 114,6 miliarde USD, conform Administrației Generale a Vămilor din Republica Populară Chineză). Spre comparație, în ianuarie-iunie 2023, cifra de afaceri a crescut cu 42% față de perioada comparabilă din 2022. Problemele cu plățile din cauza presiunii occidentale asupra băncilor chineze au un impact clar.
Cercul de parteneri comerciali al Rusiei s-a restrâns radical din 2021, iar poziția de negociere a Chinei s-a consolidat. Aceasta se referă la situația plăților și a negocierilor privind gazele în cadrul Puterii Siberia-2. În ciuda prieteniei Chinei, Rusia nu a reușit încă să cadă de acord cu privire la prețul livrărilor de gaz. Potrivit Financial Times, China cere un preț similar prețului intern rusesc. Cel mai probabil, Rusia va trebui să fie de acord, deoarece nu există încă rute alternative pentru exporturile de gaze. În ciuda volumelor tot mai mari de livrări de gaz către China, cotațiile Gazprom au continuat să scadă din octombrie 2021.