spot_img
3.3 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăControversa Zilei de Andrei BădinEchipa românească de zgomote olandeză-franceză și mizele financiare CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI...

Echipa românească de zgomote olandeză-franceză și mizele financiare CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI BĂDIN

-

de Andrei Bădin

- Reclama -

Nu trebuie să citești punctajul USR pentru a pricepe că în ultimele luni s-a activat puternic o echipă de zgomote românești pe filiera olandeză-franceză. Mai bine zis celebrul grup Renew din care fac parte USR și partidul nezburătorului olandez Mark Rutte. NU ar trebui deloc exclus faptul că și Berlinul una spune public și alta face, iar băieții și fetele cu zgomotele sunt, de fapt, și un proxy.

- Advertisement -

„Echipa” are și o reverberație în media, în special formată din cei care se tolănea pe canapeaua generalului Coldea în vremurile de glorie a Binomului.

Este evident vorba despre Putere și bani. Și nițică disperare dacă ne uităm la „pompiera” din Guadelupa. Iar Schengenul este plasa perfectă în care pescuitorii în ape tulburi pot spera că vor prinde niște voturi.

- Advertisement -

Mark Rutte a bătut apa în piuă cu MCV, statul de drepți și corupția. Cine crede că olandezul nu poate dormi noaptea de Românica înseamnă că are mintea unui adolescent care visează doar să ajungă în cartierul roșu din Amsterdam. Dovada că Olanda nu e interesată în nici un fel de aceste lucruri este că guvernul de la Haga nu a trimis nici un expert în comisia de evaluare care a venit în România. Nu asta îi interesează!

Mizele sunt evident financiare. În primul rând România ar deveni un jucător pe piața transportatorilor dacă intrăm în Schengen. Ori aici se știe că Franța, Olanda și Germania încearcă de mult să faulteze companiile românești. Mai nou prin parcările din Germania șoferii de TIR români sunt ademeniți cu 3000 de euro să treacă la companiile occidentale.

Mai este evident Portul Constanța. Ideea a apărut în 2004 de la cel care era atunci ministrul de externe al Olandei, Frank Timmermans, actualmente vicepreședinte al Comisiei Europene. ,,Noi dorim să împărtășim din experiența noastră în domeniul logisticii și organizării portuare și nu doar pentru că ar fi în folosul Constanței, dar și pentru că ar fi în beneficiul Rotterdam-ului.” O asemenea ”alianță”, a explicat F. Timmermans, ar permite României și Țărilor de Jos să controleze întregul transport european de mărfuri pe cale maritimă și fluvială. Acum în contextul războiului din Ucraina miza devine una și mai importantă.

Nu în ultimul rând mai este miza strategică a Mării Negre. Nu întâmplător Franța și a adus militari aici. Prin Marea Neagră controlezi Mediterana și ajungi în Africa, unde Franța a fost cam pusă de fugă de divizia Wagner. Și nici Olanda nu își poate uita interesele vechi de acolo.

Evident mai sunt și altele, dar le-am punctat doar pe cele mai importante. Țările au doar interese, nu prieteni. Doar la București se mai crede în berzele care aduc democrația!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img