spot_img
0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizeDW: Merkel la Varșovia

DW: Merkel la Varșovia

-

- Reclama -

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Gerhard Knauck

- Reclama -

Merkel efectuează marți o vizită la Varșovia. Într-un context internațional dificil, cancelara dorește să găsească compromisuri pentru ambele țări. Inclusiv printr-o întâlnire cu șeful partidului PiS, Kaczynski.

- Advertisement -
Angela Merkel și Jaroslav Kaczynski în 2006

După ce Donald Trump a câștigat alegerile în Statele Unite, toată lumea știe în Polonia cât de periculoasă a devenit situația la nivel internațional, dar și pentru propria țară. Mass-media din Polonia privesc în aceste zile cu atenție către Germania. Marți, cancelara Angela Merkel efectuează o vizită la Varșovia, o vizită scurtă cu un program încărcat.

Fotografia ei apare în multe titluri de ziar. ”Merkel este ultima șansă – Polonia și Germania sunt sortite una alteia”, scrie publicația săptămânală „Tygodnik Powszechny”. ”Germania  și Polonia – o căsnicie de conveniență”, apare pe coperta revistei „Wprost”. Aceasta din urmă a publicat un montaj fotografic, în care Merkel și șeful PiS, Jaroslav Kaczynski, aproape se îmbrățișează.

- Advertisement -

O revedere după ani de zile

Această vizită are loc după ce, anul trecut, prima ministră a Poloniei, Beata Szydlo, a fost invitată la Berlin. În plus, Angela Merkel se va întâlni cu președintele Andrzej Duda, cu șefii partidelor de opoziție PO și PSL, ambele membre ale Partidului Popular European, cât și cu reprezentanții minorității germane. Dar cea mai importantă întâlnire, după mulți ani, este cu Jaroslav Kaczynski, șeful partidului național conservator de la guvernare, PiS. Invitația a venit din partea poloneză.

Kaczynski este în prezent cel mai puternic om din țară, care trage sforile. De ani de zile, acesta nu mai călătorește în străinătate nici în interes de serviciu și nici privat, pentru că în centrul intereselor sale se află politica internă, cu precădere ceea ce el numește ”contrarevoluția conservatoare”.

Totuși, de la sfârșitul anului 2015, când partidul său a câștigat alegerile, a invitat în Polonia câțiva politiceni din străinătate, cum ar fi președintele Ucrainei, ministrul de Externe al Franței, și un om politic de rang înalt din fieful lui Trump. Iar acum urmează Merkel. Întâlnirea este planificată pentru după-amiaza zilei de marți, ”pe teren neutru”, cum se aude la Varșovia, în hotelul Bristol, cu cea mai lungă tradiție din oraș. Nu este planificată ulterior o întâlnire cu presa.

Apropiere la distanță

Relațiile germano-poloneze sunt în prezent mai strânse ca niciodată. Comerțul bilateral a atins în 2016 pentru prima dată cifra de 100 miliarde de euro. Colaborarea în domeniile securității și apărării funcționează în mare parte bine. În ceea ce privește politica față de Rusia, cele două țări sunt – exceptând conducta de gaze din Marea Baltică – pe aceeași lungime de undă. Dar problemele cresc. Modul în care guvernul Poloniei înțelege statul de drept încă nu este abordat. Uniunea Europeană a demarat o procedură de infringement la adresa Poloniei. Berlinul se abține de la critică, pentru că nu dorește ”bilateralizarea” acestui subiect.

Viitorul Uniunii Europene și politica de migrație vor fi cele mai importante subiecte ale vizitei la Varșovia. Polonia dorește să aducă schimbări tratatelor europene în scopul întăririi statelor membre. Acest lucru este respins de către Berlin: ”Dacă începem cu o țară, vom deschide Cutia Pandorei”, a declarat un diplomat german.

În ceea ce privește migrația dinspre sud, Berlinul și Varșovia sunt de acord că granițele externe ale UE trebuie să fie mai bine păzite și în același timp contracarate motivele pentru care oamenii decid să emigreze. Dar în ceea ce privește soluțiile în interiorul UE, nu există încă o poziție unanima. Guvernul federal speră la ”redistribuirea corectă” a migranților. Dar multe state membre vor respinge cu siguranță în continuare această idee.

Câteva lucruri de clarificat

Germania și Polonia ar putea avea perspective diferite asupra unor evoluții globaleGermania și Polonia ar putea avea perspective diferite asupra unor evoluții globale

Colaborarea este dificilă pentru Berlin și din cauza faptului că partea poloneză vine rareori cu propuneri concrete. Este vorba, de pildă, despre ideea unei armate europene, pe care atât Kaczynski, cît și premierul Ungariei, Viktor Orban, au propus-o în câteva rânduri. Dar și întrebarea ”Ce dorește Grupul de la Visegrad” (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria) rămâne fără răspuns.

Guvernul Poloniei are motive întemeiate să vadă Brexit-ul și președinția lui Trump altfel decât Germania. În timp ce ambele fenomene sunt problematice pentru Berlin, guvernul ușor eurosceptic de la Varșovia ar putea vedea în ele o șansă pentru ”întărirea poziției și însemnătății Poloniei”, scrie politologul Olaf Osica în publicația „Tygodnik Powszechny”. Elita poloneză, spune acesta, ar fi deranjată de faptul că germanii ”au o capacitate redusă de a accepta și alte puncte de vedere decât ale lor. Acest lucru își are originile în convingerea că politica germană poate fi aplicată universal”. Mulți politicieni germani cred, e de părere politologul, că respectarea ideilor lor ar rezolva aproape toate problemele lumii, iar cine nu înțelege acest lucru este prost sau retrograd.

Osica numește multe diferențe, (migrație, energie, climă, conducta din Marea Baltică, Zona Euro) ajungând la următoarea concluzie: ”Canonul divergențelor între Berlin și Varșovia este independent de culoarea politică a guvernului”. Dar până la schimbarea guvernului în Polonia, aceste lucruri erau discutate ”direct între șefi”. Acum lucrurile s-au schimbat: ele vor fi discutate mult mai dur și public. Speranța lui Osica este că se va ajunge la ”o dezbatere serioasa despre teme serioase și despre redefinirea intereselor comune”.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img