Poliția germană avertizează că rețelele olandeze de crimă organizată se deplasează în Germania. La Köln a avut loc o serie de explozii, transmite DW.
Anchetatorii cred că toate aceste infracțiuni au fost comise de așa-numita „mafie Mocro” – un termen generic adoptat de presă – atât în Țările de Jos, cât și în Germania – care se referă la mai multe grupuri de crimă organizată care au apărut inițial în comunitatea marocană din Țările de Jos în anii ’90. Mafia olandeză este doar una dintre multe altele, în condițiile în care Europol a numărat 821 de rețele de crimă organizată în întreaga Europă, cu peste 25.000 de membri.
Deși termenul a devenit între timp foarte cunoscut, nu în ultimul rând prin titlul unui serial olandez de succes (aflat în prezent la al șaselea sezon și difuzat și în Germania), majoritatea criminaliștilor și polițiștilor afirmă că „mafia Mocro” nu mai are doar o singură identitate etnică.
„Așa-numita mafie Mocro a început să importe canabis în Țările de Jos în anii ’90 și, ulterior, și-a extins activitatea pentru a include importul de cocaină”, afirmă Dirk Peglow, șeful Asociației Germane a Criminaliștilor, pentru DW. „Prin urmare, avem de-a face cu un grup ale cărui structuri au fost stabilite de-a lungul a zeci de ani”, avertizează expertul.
Vorbim despre structuri care sunt mult mai predispuse la violență decât grupurile de crimă organizată din Germania. În presă au circulat povești înfiorătoare, între altele despre camere de tortură, capete tăiate lăsate în fața barurilor și chiar presupuse planuri de răpire a prințesei moștenitoare olandeze Amalia, în vârstă de 18 ani. Experimentatul criminalist olandez Cyrille Fijnaut estimează că între 10 și 20 de persoane sunt ucise de mafia Mocro în fiecare an.
Lipsa de scrupule a mafiei Mocro a devenit de notorietate în Țările de Jos în 2021, odată cu uciderea lui Peter R. de Vries, un cunoscut jurnalist olandez care relatase pe larg despre crima organizată din țară. El a fost împușcat în cap în Amsterdam după ce a tocmai apăruse într-o emisiune TV.