spot_img
17.9 C
București
marți, mai 30, 2023
AcasăhighlightDupă scandalul din România, Tony Blair își închide afacerile de consultanță

După scandalul din România, Tony Blair își închide afacerile de consultanță

-

Fostul premier britanic Tony Blair a anunțat că este în curs de lichidare a afacerilor sale comerciale considerate opace de media și care au fost în centrul activității sale de când a părăsit Downing Street 10, scrie The Independent.

- Reclama -

Blair a fost criticat de-a lungul timpului datorită profiturilor imense generate de structurile sale Firerush și Windrush, mai ales din activitatea de consultanță efectuată pentru guvernele străine și firmele multinaționale.

În declarație se spune : „Tony Blair a anunțat în mod oficial personalului decizia de a închide Tony Blair Associates si lichidarea structurilor Firerush și Windrush.”

Blair își va consacra timpul de acum înainte activităților non profit.

Decizia lui Blair urmează scandalului în care a fost implicat în România, celebrul caz Ponta-Ghiță.

El a precizat că ‘rezerve financiare substanțiale’ de care dispune în prezent această structură vor fi alocate activităților non-profit, cărora ‘va continua să le dedice o mare parte din timpul său’.

‘În ultimii nouă ani am construit un grup de organizații care au circa 200 de angajați și lucrează cu peste 20 de țări pe întreg cuprinsul lumii. A sosit momentul să ducem acest lucru la un nou nivel’, menționează Blair într-un e-mail trimis angajaților săi.

‘Cum am indicat în decembrie la întâlnirea noastră anuală cu întreg colectivul, doresc să ne extindem activitățile și să aduc totul sub un singur acoperiș (…) Doresc de asemenea să îmi dedic cea mai mare parte a timpului activității non-profit pe care o desfășurăm. De fapt, așa s-a întâmplat în ultimii doi ani, însă trebuie să reflectăm această schimbare în modul în care suntem structurați’, a explicat el.

Între timp, procurorii anticorupţie au lansat la începutul lunii septembrie o anchetă cu privire la o serie de ilegalităţi financiare comise de către fostul premier Victor Ponta, care ar avea legătură cu vizita pre-electorală din primăvara anului 2012 a lui Tony Blair.

Deşi procurorii români nu l-au indicat explicit pe fostul lider străin pentru apariţia căruia s-au plătit 220.000 de euro, deputatul Sebastian Ghiţă a declarat că dosarul de corupţie are în prim-plan participarea fostului premier laburist Tony Blair la conferinţa de presă ”Viitorul Europei în noua ordine globală”.

Ponta şi-ar fi folosit autoritatea de lider al Partidului Social Democrat pentru a-l convinge pe Sebastian Ghiţă să plătească 220.000 de euro pentru vizita lui Tony Blair în România înainte de alegerile legislative din 2012. Mai mult, politicianul social-democrat ar fi stabilit ca vizita să fie organizată de o organizaţie nonprofit şi apolitică, pentru a masca faptul că vizita are loc la iniţiativa partidului.

Biroul fostului premier laburist a precizat că acesta a fost invitat în România de către Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală, iar comisionul pe care l-a primit a fost donat integral către organizaţiile de caritate ale familiei Blair.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img