spot_img
28.1 C
București
luni, august 8, 2022
AcasăAnalizeDupă criza COVID, spitalele amână operații din cauza lipsei de sânge

După criza COVID, spitalele amână operații din cauza lipsei de sânge

-

În România, spitalele sunt nevoite să amâne operații din cauza lipsei de sânge. La Iași, la cel mai mare spital din Moldova, se amână aproape zilnic câte două intervenții. Familiile pacienților fac apel la rude, prieteni și ONG-uri pentru donații de sânge specifice, dedicate unui anumit pacient, transmite Radio Europa libera.

- Reclama -

În fiecare an, perioada de vară și vacanțele duc la scăderea numărului de donatori, iar prin evenimente dedicate, voluntarii încearcă să acopere necesarul de sânge din iulie și august. Anul acesta însă, cu toate evenimentele organizate în luna iunie, numărul de donatori a rămas mic, iar nevoia de sânge e mai mare ca oricând.

România se află pe ultimele locuri în Europa, cu un procent de 1,7% oameni care donează periodic, comparativ cu media europeană de 10%.

În fiecare zi, pe pagina de Facebook „N-avem sânge” apar anunțuri pentru câte un pacient aflat în spital care are nevoie de sânge. Marian Costache, cofondatorul Asociației HEM, care coordonează programul „N-avem sânge” alături de alți voluntari, spune că primește zilnic cereri disperate din partea familiilor bolnavilor.

Cererea spitalelor este între 500 – 700 de pungi cu componente sanguine pe zi”, spune Corina Posea. „A fost un an greu cu multe operații amânate. Este dureros pentru un pacient ca după ce a fost amânat un an să-l mai amâni o zi sau două că nu are sânge”, mai arată medicul care îi îndeamnă pe oamenii sănătoși să meargă să doneze chiar dacă este vacanță.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...