spot_img
31.1 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăBasarabiaDupă ce a pus umărul la învestirea noului guvern, Voronin vrea multe...

După ce a pus umărul la învestirea noului guvern, Voronin vrea multe instituții sub controlul comuniștilor

-

Liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, a cărui formațiune a votat pentru învestirea noului executiv al coaliției minoritare de guvernământ ‘Alianța pentru o Moldovă Europeană’, a declarat că noii guvernanți trebuie să se țină de cuvânt și să ofere control parlamentar pentru opoziția comunistă în multe instituții, amenințând în caz contrar cu ‘acțiuni radicale’, relatează Ziarul Național din Chișinău, transmite Agerpres.

- Reclama -

În plus, Voronin este nemulțumit de desemnarea a cinci miniștri în guvernul condus de premierul Chiril Gaburici și a promis alegătorilor PCRM că ‘nu vom răbda mult timp, dacă nu se va face ordine’.

- Advertisement -

‘Ne dorim funcții de conducere în mai multe instituții care se află sub control parlamentar. Formațiunea noastră va propune specialiști pentru ocuparea acestor funcții’, a spus Voronin într-o emisiune de la postul public de radio. Este vorba de Curtea de Conturi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, dar și Consiliul de Observatori al Companiei ‘Teleradio-Moldova’. ‘Numai să încerce să nu ne ofere aceste funcții’, a avertizat Voronin, citat de Ziarul național.

Fostul președinte al Republicii Moldova a amintit că Partidul Comuniștilor nu se află la guvernare, dar că a deblocat situația privind alegerea organelor de conducere ale parlamentului și a votat noul guvern. ‘Dacă am votat guvernul, nu înseamnă că participăm la guvernare. Am deblocat doar situația și nimic mai mult’, a ținut să menționeze liderul comuniștilor moldoveni.

- Advertisement -

Vladimir Voronin a mai indicat că premierul Chiril Gaburici corespunde criteriilor înaintate de fracțiunea sa în parlament, dar s-a arătat nemulțumit de numirea a cinci miniștri în noul cabinet.

‘Ne cerem scuze față de cetățeni, dar nu am avut de ales. Era să se ajungă la alegeri anticipate. Noi vom urmări activitatea acestor cinci miniștri și nu vom răbda mult dacă nu se va face ordine’, a concluzionat liderul comunist, arătându-se dispus să voteze toate proiectele importante pentru Republica Moldova.

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidul Democrat (PD) au convenit să guverneze împreună, fără Partidul Liberal, la sfârșitul lunii ianuarie, mizând pe sprijinul facțiunii comuniste. PLDM și PD dețin împreună 42 de mandate dintr-un total de 101 în parlament. O bună parte a analiștilor și a societății civile care sperau la o alianță proeuropeană viabilă la Chișinău au criticat ‘armonizarea intereselor liderilor partidelor de la guvernare cu cele ale comuniștilor’.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img