Învăţământul superior agricol devine din ce în ce mai popular în Ungaria, lucru confirmat de rezultatele admiterii din acest an, a declarat István Nagy, ministrul ungar al agriculturii. Potrivit datelor portalului felvi.hu, un site administrat de Oficiul pentru Educaţie, pe primul loc, 4 764 de candidaţi s-au prezentat la studii agricole, iar 4 082 dintre ei îşi vor începe studiile în septembrie, ceea ce reprezintă o creştere cu peste 28% faţă de anul precedent, a anunţat ministrul într-un comunicat remis de Ministerul Ungar al Agriculturii agenţiei ungare de presă MTI.
Potrivit documentului, ministrul a amintit că agricultura şi industria alimentară au devenit un sector strategic. Acesta a subliniat că aprovizionarea sigură cu alimente este şi o chestiune de securitate naţională. Prin urmare, specialiştii viitorului trebuie să găsească răspunsurile potrivite la provocările secolului al XXI-lea cu ajutorul cunoştinţelor dobândite în învăţământul superior.
Pentru aceasta este nevoie de un învăţământ superior agricol solid şi de o bază de cercetare care să colaboreze strâns cu acesta.
Scopul acestora este să ofere studenţilor cunoştinţe competitive în strânsă cooperare cu factorii de pe piaţă şi în conformitate cu nevoile lor. Modelul de formare duală, care devine din ce în ce mai popular în rândul studenţilor înscrişi în învăţământul superior agricol, este o modalitate excelentă de a realiza acest lucru. De asemenea, este îmbucurător să vedem că încrederea studenţilor în învăţământul superior agricol este în continuă creştere, a mai adăugat ministrul ungar al agriculturii.
István Nagy a subliniat că, în prezent, în Ungaria, studenţii pot alege între 8 instituţii de învăţământ superior dacă doresc să urmeze studii superioare în domeniul agriculturii. Acest lucru înseamnă că orice student care doreşte să studieze agricultura poate găsi cursul şi instituţia de învăţământ superior potrivite pentru el.
Politicianul a subliniat: “Scopul nostru este să asigurăm sectorului agricol din Ungaria o ofertă adecvată de specialişti, de la formarea profesională secundară, până la învăţământul superior. Pentru aceasta este nevoie de orice sprijin, deoarece avem un interes comun în garantarea siguranţei pe termen lung a producţiei de alimente, care nu poate fi realizată fără specialişti bine pregătiţi”, se arată în comunicatul ministerului.