Brokerul Cristian Sima a fost înştiinţat, în cadrul unei comisii rogatorii, cerută de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în Elveţia, că este urmărit penal şi că poate da o declaraţie în calitatea de suspect, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Acum 2 zile, Sima a afirmat că ambasadorul Mihnea Constantinescu, care face parte din Consiliul Regal, i-a fost prezentat de Cătălin Predoiu în calitate de general SIE.
Potrivit aceloraşi surse, după finalizarea acestei comisii rogatorii, indiferent dacă Sima va da sau nu o declaraţie, anchetatorii vor pune în mişcare acţiunea penală pe numele brokerului după finalizarea administrării probatoriului în dosar.
Sursele citate au precizat, pentru MEDIAFAX, că până la acest moment cel puţin doi dintre directorii care au lucrat cu Sima au dat declaraţii nefavorabile acestuia, iar anchetatorii urmează să stabilească dacă se extinde urmărirea penală şi în cazul acestora.
Cristian Sima, fost preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al Bursei de la Sibiu – Sibex, nu a mai putut fi contactat din 1 octombrie 2012 şi, potrivit unor zvonuri din piaţa de capital, ar fi dispărut cu banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă deţinută de el.
Potrivit unor surse din piaţa de capital, tranzacţiile pe pieţele externe au fost operate prin WBS Holding, firmă deţinută de Sima şi înregistrată în Insulele Virgine Britanice. O altă ipoteză vehiculată este că Sima ar fi pierdut banii mai multor clienţi în urma acestor tranzacţii, cu grad ridicat de risc.
Surse din piaţa de capital au declarat, pe 10 octombrie 2012, pentru MEDIAFAX că Sima a transmis la 1 octombrie 2012 un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele şi cardul bancar şi cerea blocarea acestora.
Angajaţii Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima, care a fost revocat de la conducerea bursei pe 10 octombrie 2012.
În aceeaşi zi, Sima a trimis trei scrisori către Hotnews.ro.
„Avionul care traversează Atlanticul îmi crează o ciudată senzaţie de pace şi linişte, toata lumea a adormit brusc, lăsându-mă parcă să-mi hotărăsc singur sfârşitul. Decizia finală e luată. Aş vrea să fiu un razboinic Ronin, dar nu sunt. Sunt singur şi am nevoie de timp mai mult decât am nevoie să trăiesc. Când va izbucni scandalul, toţi mă vor acuza că am fugit cu zeci de milioane de dolari în cine ştie ce insulă din Pacific”, scria Sima.
El preciza că mai are 2.500 de franci, trei cărţi de credit blocate şi un cont în bursa la GS de 10.000 de euro.
„Moral sunt responsabil în totalitate de pierderile clienţilor, deşi au semnat că îşi asumă riscul, dar oare moral sunt responsabil şi de câştigurile de până acum? Am fost mereu un luptator şi cred şi acum că lucrurile s-ar fi putut salva, dar mi-era imposibil să-mi continuu ipocrizia pentru a satisface o lăcomie generală a clienţilor, lăcomie pe care am exploatat-o la maxim în demersul meu de a le câştiga încrederea şi respectul”, a mai spus Sima.
Două zile mai târziu, pe 12 octombrie 2012, Sima susţinea într-o emisiune TV, unde a intrat în direct, că este în Reykjavik (Islanda) şi că a plecat de frică din ţară, întrucât i s-ar fi cerut să îşi cedeze toate activele pe care le are după ce a pierdut banii clienţilor săi.