După aproape 3 săptămâni de demonstrații antiguvernamentale, premierul bulgar anunță creșteri de pensii și salarii

0
493

Bulgaria va aloca noi fonduri de 1,16 miliarde de leva (aproape 600 milioane de euro) redresării economiei, care a fost afectată de pandemie, precum şi susţinerii medicilor din „prima linie” şi protejării categoriilor vulnerabile, a anunţat luni premierul Boiko Borisov, transmit Reuters şi BTA conform Agerpres.

Borisov, aflat la al treilea mandat şi presat de manifestanţi şi opoziţie să demisioneze, sub acuzaţii de corupţie, a explicat că nu poate permite un „haos” politic, peste problemele economice care afectează locurile de muncă şi veniturile.

„Îmi pare rău că clasa politică nu-şi dă seama ce luni ne aşteaptă. Aş înţelege dacă cineva ar avea un plan mai bun”, a spus el presei.

Între noile măsuri, guvernul va majora plăţile medicilor din prima linie până la finele acestui an, va acorda bonusuri unui număr de peste 2 milioane de pensionari şi va creşte ajutorul de şomaj.

Fiecare pensionar va primi câte 50 de leva în plus la pensie în următoarele trei luni, după care situaţia va fi rediscutată, în funcţie de evoluţia pandemiei şi de situaţia bugetară, a menţionat premierul. La rândul lor, minimul alocaţiei de şomaj va creşte de la 9 la 12 leva pe zi.