spot_img
19.3 C
București
miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAnalizeDupă 38 de ani ungurii acuză un complot criminal al Securității la...

După 38 de ani ungurii acuză un complot criminal al Securității la statuia lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe

-

Monumentul comemorativ al copilului victimă a exploziei bombei care a explodat în oraş în urmă cu 38 de ani a fost dezvelit sâmbătă la Sfântu Gheorghe – relatează portalul Maszol.ro conform agenției maghiare de știri MTI.

La 5 iunie 1984, în centrul oraşului a explodat o bombă lângă grupul statuar Mihai Viteazul, ucigând un băiat maghiar de 11 ani. Autorităţile au considerat incidentul ca fiind un act de terorism cu scopul de a distruge statuia, autorul însă nu a fost identificat. 

Victima, Jánoska Vaszi ar fi împlinit anul acesta 50 de ani. Monumentul comemorativ a fost comandat de municipalitate şi realizat de sculptorul Zoltán Sárpátki, fiind dezvelit de primarul Árpád Antal şi de Éva Rápolti, sora victimei.

În discursul său, primarul Árpád Antal a spus că Jánoska Vaszi s-ar chema astăzi János, iar peste puţin timp “nenea János”, deoarece în câteva săptămâni ar împlini 50 de ani, ar putea avea chiar şi nepoţi. 

Primarul a evocat imagini despre ceea ce nu a putut fi trăit de copilul ucis. A reamintit: copilul nu a putut vedea, printre altele, cum au fost înlăturaţi după moartea sa liderii comunişti locali care nu au fost suficient de duri cu maghiarii, pentru a fi înlocuiţi de tiranii formaţi de sistemul comunist, scopul fiind – neprecupeţind niciun efort şi cu toate mijloacele posibile – crearea unei situaţii disperate pentru comunitatea maghiară, zdrobirea identităţii şi credinţei sale, deposedarea ei de cultura proprie şi eliminarea liderilor comunităţii.

Primarul a remarcat: cei peste 30 de ani de la schimbarea regimului nu au fost suficienţi pentru a găsi ucigaşul copilului. 

“Poate, dacă l-ar fi căutat… Au fost unii care nu a vrut să fie găsit. Ei au vrut să păstreze secretul atunci şi de atunci până astăzi, nu au vrut şi nu vor să aflăm ce s-a întâmplat atunci, când viaţa unui copil de 11 ani a fost curmată. Iartă-ne, Jánoska, pentru întârzierea de aproape 40 de ani şi pentru faptul că am venit şi astăzi cu mâna goală” – a declarat primarul, citat de Maszol.ro. Árpád Antal a spus: mesajul monumentului este că opresiunea ucide sufletele, ea îmbolnăveşte sufletele, de aceea nu putem lăsa să se repete ceea ce s-a întâmplat. 

În cadrul comemorării de la Sfântu Gheorghe a fost proiectat filmul documentar realizat de Balázs Vörös T. şi Farkas Filep, intitulat “În loc de monument – În memoria lui Jánoska Vaszi”. 

Attila Puskás, vicepreşedintele filialei din judeţul Covasna a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici – care a petrecut ani de zile cercetând circumstanţele exploziei – şi-a exprimat mai demult părerea că atentatul cu bombă a fost o diversiune a organelor Securităţii, servind puterii centrale comuniste un pretext pentru a înlocui liderii maghiari din Ţinutul Secuiesc, consideraţi ineficienţi. Acest lucru s-a şi întâmplat. 

Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti din 1593, a devenit stăpânitor al Ardealului în 1599 şi al Moldovei în 1600, însă în acest an a şi pierdut suveranitatea asupra celor trei principate. Voievodul figurează în manualele româneşti ca fiind “primul unificator al principatelor române”. 

Grupul statuar din Sfântu Gheorghe este opera sculptorul bucureştean Gir Rădulescu şi a fost dezvelit în 1982, în prezenţa dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu. În data de 5 iunie 1984, o explozie puternică s-a produs în spatele statuii, ucigând un copil care se juca acolo, dar fără să deterioreze statuia.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Scandalul banderolelor LGBTQ la Mondialul din Qatar: Serbia, Croația, Portugalia și...

0
Căpitanul selecționatei de fotbal a Serbiei, Dušan Tadić nu va purta banderola de căpitan în culorile curcubeului la proximul Campionat Mondial din Qatar, a...