spot_img
13.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeDupă 11 ani de procese, luni de închisoare și achitări pe linie,...

După 11 ani de procese, luni de închisoare și achitări pe linie, Justiția își bate joc de scandalosul dosar Gazeta

-

Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat în al doilea dosar, din cele șapte, în care ziariștii anchetați și judecați degeaba pentru șantaj cer plata de daune morale și materiale. Este vorba despre cazul lui Dorel Vidican. Inițial, Tribunalul Cluj i-a acordat acestuia o despăgubire în valoare de 701.847 lei, însă Curtea de Apel Cluj i-a redus valoarea daunelor la 223.404 lei. În primul caz, al lui Aurelian Mureșan, Curtea de Apel Cluj a redus cu 90% valoarea pagubelor primite de acesta de la Tribunalul Cluj. De asemenea, cazul lui Mureșan a fost unul atipic pentru că magistrații de la Curtea de Apel Cluj au avut cea mai mare celeritate a procesului: în aceeași zi cu procesul a fost redactată și o motivare a sentinței de 65 de pagini!, scrie Gazeta de Cluj.

În 2007, primele titluri din mass-media anunțau arestarea a șase ziariști din cadrul Gazeta de Cluj: directorul ziarului Man Liviu, directorul de dezvoltare Dan Pârcălab, directorul general Aurelian Grama, Aurel Mureşan, Dorel Vidican și Elena Cocuţ. 

- Advertisement -

După 11 ani de procese și luni petrecute la închisoare, unii dintre ei fiind ținuți la izolare, s-a decis definitiv că procesul a fost o mascaradă, că acuzațiile nu se susțin și că oamenii sunt achitați. A fost unul dintre pumnii pe care sistemul i-a tras în gura presei.Ulterior, o parte dintre ziariști s-au adresat instanțelor pentru a fi despăgubiți pentru tracasajul la care au fost supuși timp de 11 ani.Inițial, Justiția și-a recunoscut gafele făcute și a acordat despăgubiri substanțiale celor care au avut de suferit: Tribunalul Cluj a decis că Aurel Vidican ar trebui să primească daune în valoare de 701.847 lei, iar Aurel Mureșan o despăgubire de 730.372,5 lei pentru arest și durata procesului.Însă, la Curtea de Apel Cluj sentințele au fost revizuite drastic și valoarea sumelor a fost redusă considerabil.Judecătorii CÂMPEAN Anamaria și BOBOŞ Sergiu Cătălin au decis să reducă la aproape 1/3 suma pe care, inițial, ar fi trebuit să o primească Dorel Vidican, scrie sursa citată.

Vidican a stat 5 luni în arest preventiv (octombrie 2006 – martie 2007) pentru acuzațiile nefondate făcute de procurorii DIICOT Cluj, la care s-au adăugat doi ani de interdicție de a ieși din România.

- Advertisement -

Situația lui Dorel Vidican este asemănătoare cu cea a fostului său coleg, Aurel Mureșan. La Tribunalul Cluj, judecatoarea Rodica Elisabeta Guzu i-a acordat despăgubiri de 730.372,5 lei, compuse din 235.372,5 lei pentru cele 5 luni de arest preventiv făcut împreună cu Vidican și ceilalți inculpați, dar și – foarte important – 495.000 lei pentru durata exagerată a procesului – 11 ani de zile.

Spre deosebire, la Curtea de Apel Cluj procesul a fost extrem de scurt, putând fi considerat cel mai scurt proces din România.

În cursul dimineții zilei de 17 mai 2022 Aurel Mureșan a fost audiat în cadrul procesului de judecatoarele Ramona Vasile si Carmen Conț, în jurul orei 15.00 el a aflat minuta sentinței prin care magistrații i-au redus drastic suma despăgubirilor,  20.300 euro și daune materiale de 10.360 RON, de 10 ori mai puțin față de suma stabilită inițial de Tribunalul Cluj. 

Iar a doua zi dimineața, în 18 mai, Aurel Mureșan a primit motivarea sentinței redactată pe cuprinsul a 65 de pagini. Acest lucru înseamnă că sentința a fost scrisă înainte ca procesul să aibă loc, ori că cele două judecătoare au petrecut noaptea împreună pentru a scrie cele 65 de pagini de motivare a sentinței. 

Într-un interviu acordat anterior, Aurel Mureșan a catalogat dosarul ca fiind o ”mascaradă”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img