UPDATE
Decizia reluării furnizării apei potabile în municipiu Orșova stătea la mâna celor de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mehedinți. Aceștia au analizeat probele prelevate din apa de la izvorul de captare. Operatorul FLORICOLA SA susține, în schimb, că apa a ajuns la parametri normali.
Într-un comunicat de presă, postat de dimineață pe pagina sa de socializare, FLORICOLA SA anunța că este pregătită să reia furnizarea apei în municipiul Orșova. Doar că această decizie stătea doar la latitudinea inspectorilor Direcției de Sănătate Publică Mehedinți, care trebuiau să dea un verdict. Între timp, furnizarea apei a fost reluată, dar apa nu va fi potabilă timp de cel puțin 10 ore.
„S.C. FLORICOLA S.A. ORSOVA, în calitate de operator al serviciului public de apă și canalizare anunță cetățenii municipiului Orsova, că apa captată din Izvorul nr. 3, Bârza-Topleț, a ajuns la parametrii organoleptici normali. În funcție de rezultatele analizelor de laborator efectuate de către DSP Mehedinți, se va relua în cel mai scurt timp furnizarea apei potabile. Vă mulțumim pentru întelegere, dumneavoastră cetățeni ai municipiului Orșova, mulțumim, de asemenea, Instituției Prefectului Mehedinți, Consiliului Județean Mehedinți și Inspectoratului pentru Situații de Urgență – Mehedinți, pentru implicare și pentru faptul că au fost alături de noi pe tot parcursul ultimelor 24 de ore”, se arata în comunicatul emis dimineață de S.C. FLORICOLA SA.
La rândul lor, ci de la DSP Mehedinți au precizat inițial: „Au fost recoltate probe de apă, iar în cursul zilei de azi se lucrează în laboratorul DSP Mehedinți”.
La foarte scurt timp, însă, furnizarea apei a fost reluată. „Având în vedere faptul că rezultatele analizelor fizico-chimice a probelor de apă prelevate de la stația de captare din Topleț se încadrează în parametrii normali, s-a dispus luni, 4 mai a.c., refurnizarea apei în sistemul de distribuție al municipiului Orșova. Totuși, pentru dezinfecția apei, Direcția de Sănătate Publică Mehedinți a recomandat operatorului de apă să efectueze procedura de hiperclorinare, ceea ce înseamnă că într-un interval de maxim 10 ore apa nu este potabilă, putând fi folosită doar în scop menajer”, a precizat oficial purtătorul de cuvânt al DSP Mehedinți, Codruța Vochescu.