Mai puţin de 190.000 de copii români s-au născut anul trecut, numărul acestora fiind cu 40% mai scăzut faţă de anul 1990. În plus, o pondere semnificativă este cea a copiilor născuţi de mame românce în străinătate, arată datele Institutului de Statistică citate de Ziarul Financiar.
Anul trecut, numărul născuţilor vii în România a fost de 189.783 de copii, în scădere cu 6% faţă de anul 2015 şi cu 40% mai puţini faţă de anul 1990, arată datele oficiale. Lipsa locurilor de muncă i-a determinat pe tinerii care ar fi trebuit să-şi întemeieze o familie să plece în străinătate, în timp ce femeile amână din ce în ce mai mult naşterea primului copil, iar aceste fenomene accentuează scăderea populaţiei României.
Mai mult decât atât, în anul 2015 (cel mai recent an pentru care există date), peste 26.000 de copii români s-au născut în străinătate, ceea ce înseamnă că 13% din totalul copiilor români născuţi în 2015 (adică unu din opt), s-au născut în altă ţară.
Populaţia este cel mai important „activ” al unei ţări, iar fenomenul de scădere a populaţiei există şi în statele puternic dezvoltate din punct de vedere economic, care însă îşi „rezolvă” problema prin importul de imigranţi.