spot_img
8.5 C
București
vineri, februarie 23, 2024
AcasăDezvaluiriDosarul Udrea poate sări în aer: EROAREA DNA

Dosarul Udrea poate sări în aer: EROAREA DNA

-

Parchetul condus de Laura Kovesi poate sari in aer: rechizitoriul in cazul Elenei Udrea sta sub spectrul nulitatii. Emis de procurorii de caz Marius Bulancea si Ana Dana, rechizitoriul din „Gala Bute” a fost confirmat de insasi sefa DNA Laura Kovesi. Tocmai asta este problema: conform legii, rechizitoriul trebuia semnat de seful Sectiei a II-a a DNA de la acea vreme, procurorul Claudiu Dumitrescu, sau de adjunctul acestuia, procurorul Paul Silviu Dumitru, scrie Lumea Justiției.

Prevederile Codului de procedura penala si OUG 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie invocate sub semnatura sefei DNA nu se refera la posibilitatea ca procurorul sef al directiei sa fi putut confirma rechizitoriul atunci cand acesta este intocmit de simpli procurori de executie. Cele doua prevederi vorbesc despre faptul ca rechizitoriile trebuie verificate si confirmate de catre sefii de sectie.

- Advertisement -

Art. 328 alin. (1) Cod procedura penala:

(1) Rechizitoriul se limiteaza la fapta si persoana pentru care s-a efectuat urmarirea penala si cuprinde in mod corespunzator mentiunile prevazute la art. 286 alin. (2), datele privitoare la fapta retinuta in sarcina inculpatului si incadrarea juridica a acesteia, probele si mijloacele de proba, cheltuielile judiciare, mentiunile prevazute la art. 330 si 331, dispozitia de trimitere in judecata, precum si alte mentiuni necesare pentru solutionarea cauzei. Rechizitoriul este verificat sub aspectul legalitatii si temeiniciei de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel, iar cand a fost intocmit de acesta, verificarea se face de procurorul ierarhic superior. Cand a fost intocmit de un procuror de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, rechizitoriul este verificat de procurorul-sef de sectie, iar cand a fost intocmit de acesta, verificarea se face de catre procurorul general al acestui parchet. In cauzele cu arestati, verificarea se face de urgenta si inainte de expirarea duratei arestarii preventive”.

- Advertisement -

Art. 22/2 din OUG 43/2002:

(1) Rechizitoriile intocmite de procurorii din cadrul serviciilor teritoriale ale Directiei Nationale Anticoruptie sunt verificate de procurorii-sefi ai acestor servicii, cele intocmite de catre procurorii-sefi ai serviciilor teritoriale, precum si cele intocmite de procurorii din cadrul structurii centrale a Directiei Nationale Anticoruptie sunt verificate de procurorii-sefi ai sectiilor. Cand rechizitoriile sunt intocmite de procurorii-sefi ai sectiilor Directiei Nationale Anticoruptie, verificarea se face de catre procurorul-sef al acestei directii”.

Avand in vedere art. 328 alin (1) din Codul de procedura penala si art. 22/2 din OUG 43/2002: rechizitoriul emis de procurorii Marius Bulancea si Ana Dana trebuia semnat de seful Sectiei a II-a DNA de la acea vreme, Claudiu Dumitrescu. Sefa DNA, Laura Kovesi putea sa confirme rechizitoriul doar daca acesta era semnat de un sef de sectie.

Sentinta in „Gala Bute” este asteptata sa fie pronuntata marti, 28 martie 2017, de judecatoarele Angela Dragne, Leontina Serban si Florentina Dragomir.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img