spot_img
32.8 C
București
miercuri, august 17, 2022
AcasăDezvaluiriDOSARUL SORIN OPRESCU/Aproape 1,5 milioane euro destinaţi mitei au fost “disimulaţi” printr-o...

DOSARUL SORIN OPRESCU/Aproape 1,5 milioane euro destinaţi mitei au fost “disimulaţi” printr-o firmă din Iași/ OMUL CHEIE ASOCIAT CU CELEBRUL CORNELIU IACOBOV

-

 Dezvăluiri exclusive în “Ziarul de Iaşi”: dubiosul „Ben”, omul lui Sorin Oprescu, făcea afaceri pe picior mare cu gansterii politicii din Moldova. În jur de un milion şi jumătate de euro, bani negri ce ar fi fost primiţi de gruparea infracţională condusă de primarul Bucureştiului, ar fi fost „spălaţi” printr-o firmă din Iaşi controlată de un controversat afacerist.

- Reclama -

Numele lui Claudiu Bengalici, zis „Ben”, apare în firme anchetate în trecut pentru fraude de miliarde cu produse petroliere iar în prezent este asociat într-o altă societate alături de celebrul Corneliu Iacobov, influentul sforar băcăuan, aflat acum în puşcărie. Bengalici, un nume necunoscut în mediul de afaceri ieşean, a fost reţinut şi el în acelaşi dosar cu primarul. „Ben” este acuzat de două infracţiuni de spălare de bani. El avea un comision de 15% din şpăgile luate de primar, şi voia să fugă din ţară înainte de a demara ancheta DNA, potrivit informaţiilor obţinute de „Ziarul de Iaşi”.

Bengalici este un personaj care a mai deţinut şi în trecut firme în municipiul Iaşi, acesta fiind implicat şi în ţepe de miliarde date statului român în urma unor afaceri oneroase cu produse petroliere, comise la începutul anilor 2000. Originar din judeţul Bacău, acesta a fost un apropiat al cercului de influenţă din judeţ, care ajunsese unul dintre cele mai influente din ţară în anii ’90 şi din care făceau parte printre alţii Viorel Hrebenciuc sau Corneliu Iacobov. De altfel, din documentele obţinute de “Ziarul de Iaşi” afaceristul este şi în prezent asociat într-o firmă la care deţin acţiuni atât Iacobov, devalizatorul Rafo, cât şi soţia sa.

Firma Delta Construct Invest SRL a fost înfiinţată în 2009 la Iaşi, având cifre de afaceri anuale considerabile pentru o firmă care organizează eveniment. Întâmplător sau nu, cu doar o lună înainte ca Bengalici să fie reţinut, pe 5 august, firma a fost mutată la Bucureşti. La nivel scriptic, potrivit datelor oferite de Ministerul Finanţelor, în perioada de acivitate de la Iaşi firma a realizat venituri mari în fiecare an de la înfiinţare.

Astfel, în 2014, an din care sunt descrise principalele şpăgi de la Primăria Bucureşti, veniturile firmei au fost de 9 milioane de lei, de 9 ori mai mult decât în anul precedent. O explicaţie cu privire la “explozia” financiară a firmei lui Bengalici ar putea fi următoarea descriere a procurorilor DNA: “În cursul anului 2014, inculpatul Bengalici Claudiu a ajutat persoana cu funcţie (n.r. – Cornel Popa) de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, despre care am făcut referire mai sus, să disimuleze adevărata natură a provenienţei sumei de 6.428.698 lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de la aceleaşi persoane, creând aparenţa că între firma pe care o administrează şi cea a denunţătorilor au existat relaţii contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.”

Claudiu “Ben” Bengalici mai apare în alte două firme, una din judeţul Bacău şi una din Iaşi, potrivit datelor de la registrul Comerţului. Într-una dintre acestea, Edilitar SA, acesta este co-asociat cu renumitul sforar băcăuan Corneliu Iacobov, dar şi cu soţia sa, Cornelia Cora. Iacobov a fost condamnat în 2012 la şapte ani de închisoare fiind acuzat de falimentarea răfinăriilor RAFO. O altă firmă în care apare numele lui Bengalici este Sukkar Impex SRL, din Iaşi.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...