spot_img
0.7 C
București
sâmbătă, februarie 4, 2023
AcasăAnalizeDosarul de turnător al lui Băsescu ascuns în CNSAS din 2006

Dosarul de turnător al lui Băsescu ascuns în CNSAS din 2006

-

Germina Nagâț, fosta șefă a Direcției Investigații a Consiliului Național pentru Studierea Activității Securității (CNSAS), în prezent membră a Colegiului din partea USR, a avut cunoștință încă din 2006 despre documentele care au stat la baza deciziei justiției că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Este concluzia care se desprinde în urma unei anchete efectuate de CNSAS și puse la dispoziția publicației ActiveNews. Fapta este penală și confirmă suspiciunile asupra acestei spețe emise de mai mulți jurnaliști veterani, scrie Inpolitics.

Ancheta CNSAS arată că la data respectivă, „G. Nagâț – director al Direcției Investigații – avea cunoștință despre documentele preluate de la SRI atât din Decizia 310, încă din 2006 (…) cât și din ELO” – baza de date electronică internă a CNSAS. Totodată, au fost puse la dispoziția CNSAS de către fostul președinte Emil Constantinescu și Mugur Ciuvică și „documentele preluate în comisie mixtă în 2006, referitor la Traian Băsescu”, se mai arată în Raportul CNSAS.

„Toate dosarele care au condus la investigația din 2019 se aflau în arhiva CNSAS încă din perioada 2005-2008, ceea ce înseamnă că, în mod sigur, au fost înregistrate în baza TOTAL a Direcțiiei Investigații înainte de emiterea notei de constatare din 2013”, subliniază CNSAS.

Nagâț este în prezent membră în Colegiul CNSAS, propusă și susținută de USR. În baza dovezilor pe care le prezentăm mai jos, premianta GDS ar trebui sau să-și dea demisia imediat, ceea ce ne îndoim profund, sau să fie propusă suspendarea ei din funcție de către Colegiul CNSAS până la finalizarea unei anchete penale comune a Parchetului General și DNA (având în vedere rangul demnitarului favorizat), care ar trebui declanșată de urgență.

Dacă dovezile că a încălcat legea sunt suficiente, Biroul de coordonare al CNSAS poate solicita demisia sau revocarea din funcție a Germinei Nagîț, independent de ancheta penală. (Mai multe aici)

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img