spot_img
10.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023
AcasăDezvaluiriDORIN COCOȘ L-A TURNAT PE VASILE BLAGA LA DNA: URMEAZĂ CUTREMUR ÎN...

DORIN COCOȘ L-A TURNAT PE VASILE BLAGA LA DNA: URMEAZĂ CUTREMUR ÎN PDL ȘI ÎN FIRME DE CONSULTANȚĂ

-

Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae au declarat vineri seară la instanţa supremă, care trebuie să ia o decizie privind măsurile preventive în cazul lor în dosarul „Microsoft”, că au admis acuzaţiile procurorilor DNA şi au colaborat cu aceştia. Dorin Cocoș l-a indicat pe Vasile Blaga, Sandu pe acesta și alți lideri ai PDL. Omul de afaceri Dorin Cocoş a făcut un denunţ în dosarul Microsoft în care a inclus relatări privindu-l pe Vasile Blaga, dar nu a făcut nicio referire la Elena Udrea, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Surse judiciare consultate de FLUX 24 au confirmat informația: Dorin Cocoș a dat multe informații despre Vasile Blaga.

- Reclama -

de RADU BUGNARU

Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că, în sala de judecată, Cocoş, Sandu şi Dumitru Nicolae i-au spus judecătorului că recunosc acuzaţiile DNA şi că au colaborat cu anchetatorii, în vreme ce Gheorghe Ştefan şi-a menţinut declaraţiile iniţiale în care nu recunoaşte implicarea sa în dosarul Microsoft.Instanţa supremă a rămas, vineri, în pronunţare cu privire la propunerea anchetatorilor DNA privind măsurile preventive vizându-i pe Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae.Pentru Dorin Cocoş, anchetatorii au solicitat schimbarea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, iar în cazul celorlalţi doi menţinerea arestului la domiciliu. În cazul lui Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ, cercetat în acelaşi dosar în stare de arest, judecătorul a stabilit disjungerea propunerii de menţinere a arestului preventiv.

CINE URMEAZĂ?

Colaborarea cu anchetatorii înseamnă că cei trei au dat detalii unde, de fapt, ajungeau banii din afacere. Conexiunile evident sunt politice. Sandu a vorbit deja de mai mulți lideri ai PDL începând cu Emil Boc, Vasile Blaga și până la Roberta Anastase și  Radu Berceanu.

DECLARAȚIA LUI GABRIEL SANDU

În declaraţia dată DNA, Sandu susţine că s-a angajat să finanţeze partidul cu 5 milioane de euro, în schimbul păstrării funcţiilor pe care le deţinea. Pentru a obţine aceşti bani, Sandu ar fi apelat la omul de afaceri Dorin Cocoş şi la primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.  „Recunosc și admit, de asemenea că am acceptat să finanțez partidul și acțiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic și a-mi menține funcția de ministru, dar și poziția în conducerea centrală PDL. Nu cunosc dacă acest fapt reprezintă o infracțiune, dar pot confirma adevărul că toți politicienii care au acces la funcții publice au plătit sume importante de bani pentru acest deziderat. Odată cu primirea acestor funcții, politicienii devin părți active ale mecanismelor de recuperare ale sumelor. Mai precis, în momentul în care primește o funcție publică, politicianul învestit se implică pentru recuperarea sumei de bani avansată de el și de partid sau de alții în campania electorală. Unii dintre aceștia își administrează singuri mecanismele de recuperare. Mai precis, unii dintre miniștri organizează licitația, negociază comisioanele și stabilesc modalitatea de virare a acestora. Pentru alții, cum e și cazul meu, există de fiecare dată acei binevoitori care gestionează aceste pârghii”, a declarat fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu în fața procurorilor care anchetează dosarul Microsoft.

„Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat acești bani din fonduri personale, legale, și le-am recuperat parțial, în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan. Practic, eu trebuia să particip la campania prezidențială din 2009, cu suma de patru milioane de euro. Știind că nu dispun această sumă, Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan, persoane interesate în derularea în continuare a contractului de licențiere Microfost mi-au propus să închei contractul în condițiile impuse de ei cu firma susținută de Gheorghe Florică și în contrapartidă ei să plătească la partid două milioane de euro și să contribuie la campania prezidențială cu alte două milioane de euro. Întrucât, eu am insistat în realizarea unei proceduri de achiziție – licitație internațională și am impus obligativitatea prestării a 50.000 de ore de consultanță, Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan mi-au spus că nu înțeleg să mai contribuie nici la partid, nici la campania prezidențială, recomandându-mi să mă înțeleg cu Claudiu Florică. În aceste condiții și având în vedere că efectuasem deja cheltuieli semnificative pentru campania electorală, din banii proprii, am decis să accept de la Claudiu Florică suma propusă, respectiv 2.7 milioane de euro. Chiar și în aceste condiții din totalul cheltuielilor efectuate de mine pentru campania electorală, pe care le estimez în acest moment la suma de 5 milioane de euro, am recuperat doar 2.7 milioane de euro.Din suma de 2.7 milioane de euro au fost efectuate plăți către furnizorii/prestatorii de servicii indicați de mine. Precizez că o parte din plăți au fost efectuate și cash de către mine”, se mai arată în mărturie.

CEI TREI, PERSOANE CHEIE

Doi dintre cei trei, Cocoș și Sandu, cunosc detaliile epocii guvernării PDL. Al treilea, Nicolae Dumitru, a fost un personaj cheie în ambele guvernări: PSD și PDL, fiind actualmente unul din liderii UNPR. Despre Nicolae Dumitru zis Niro s-a spus că ar fi și sponsorul unei importante părți a presei românești, numele său fiind amintit și de Elena Udrea în cazul Sorina Matei. Urmează o anchetă interesantă.

VASILE BLAGA, CHEIA DEZVĂLUIRILOR LUI COCOȘ

Dorin Cocoș a dat foarte multe detalii în denunțul de la DNA despre Vasile Blaga, actualul co președinte al noului PNL.  Acesta este personajul cheie al dezvăluirilor făcute de Cocoș în fața procurorilor DNA care i-au convins pe aceștia să ceară anularea arestului preventiv pentru fostul soț al Elenei Udrea și  mutarea acestuia în arest la domiciliu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img