spot_img
3.9 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriDoi oligarhi ruși și Digi 24

Doi oligarhi ruși și Digi 24

-

Jurnalistul Silviu Mănăstire scoate la lumină banii și interesele rusești, precum și oligarhii din energie care stau în spatele trustului media și telecomunicații RCS-RDS. În cea mai recentă pastilă de investigații „Dosar de politician” de la B1 TV, ziaristul atrage atenția asupra straniei coincidențe dintre ancheta DNA împotriva lui Mitică Dragomir și a unor boși din RCS-RDS, pe de o parte, și listarea grupului la Bursa de Valori București (BVB), scrie PSNews.

- Reclama -

Două nume de oligarhi ruși apar în materialul lui Mănăstire: Vitali Macițki și Mihail Prohorov – primul implicat în răsunătoarele privatizări producătorilor români de aluminiu de la începutul anilor 2000, iar al doilea o fantoșă a lui Vladimir Putin în piesa de teatru legată de finanțarea de către Kremlin a așa-ziselor partide de opoziție.

- Advertisement -

Investigația lui Silviu Mănăstire:

„Ne întrebam acum ceva vreme de ce oare grupul RDS&RCS – care controlează cea mai bine finanțată televiziune din România – promovează acțiunile Rusiei la București. Două evenimente aparent normale s-au petrecut aproape concomitent: cea mai influentă companie romanească, adică RCS& RDS, a fost pusă sub acuzare de procurorii DNA pentru corupție. În paralel, 25 la sută din acțiunile RCS&RDS au fost listate cu succes la Bursa de Valori București. Acționarul majoritar al RCS&RDS este aparent omul de afaceri Zoltan Teszari, un personaj extrem de discret. Conform documentelor, acționarul majoritar al grupului RDS stă ascuns, însă, în spatele unei companii anonime din Olanda.

- Advertisement -

În ultimii patru ani, numele companiei RCS&RDS a apărut în scandalul drepturilor de televiziune al Ligii Profesioniste de Fotbal alături de fostul președinte Dumitru Dragomir. Procurorii îi acuză recent pe administratorii companiei RCS&RDS Ioan Bendei și Alexandru Oprea că i-ar fi facilitat lui Dragomir o mită uriașă de circa 3,5 milioane de euro, mascată sub formă unui contract comercial. Acuzațiile vizează presupuse afaceri între RDS&RCS și o companie a lui Dragomir, afaceri petrecute între anii 2009 și 2011, adică acum mai bine de șapte ani! Bendei și Oprea erau considerați a fi oamenii de încredere ai patronului Zoltan Teszari. Oprea a fost îndepărtat de la conducerea companiei acum trei ani și înlocuit cu un manager din Republica Moldova pe nume Serghei Bulgac, un personaj extrem de discret și el. Ioan Bendei este unul dintre acționarii RDS&RCS, dar influența acestuia în cadrul companiei care derulează afaceri de aproape 1 miliard de euro este puternic diminuată.

Este interesant modul în care procurorii DNA au decis să trimită compania RDS în judecată pentru corupție exact în momentul în care societatea se află într-un proces de listare la bursă. Este evident că prestigiul și valoarea acțiunilor RDS au fost afectate de acest dosar penal de corupție! Cu toate acestea, listarea la Bursa de Valori București de acum câteva zile a societătii lui Teszari a fost un succes. 

Totuși, de câțiva ani, în jurul companiei RDS&RCS se întamplă lucruri ciudate: RDS a intrat puternic pe piață de energie din România, cumpără și produce energie electrică, făcand eforturi să devină distribuitor de energie autorizat; RDS este furnizor de energie pentru multe companii de stat printre care Banca Națională. Am descoperit că nu întâmplător noii șefi din umbră ai RDS sunt personaje conectate la afacerile cu energie din Rusia. Zoltan Teszari a fost ajutat în procesul de listare la Bursa din București de un alt personaj discret pe nume Bogdan Ciobotaru, prezentat ca fiind un bancher din Londra. Ciobotaru face parte din consiliul de administrație al RDS din anul 2013, exact din perioada în care fostul director Alexandru Oprea a plecat din companie; Oprea fusese considerat creierul dezvoltării RDS pe piață de internet și televiziune prin cablu.

Acum, noua eminență cenușie a RDS pare a fi acest Bogdan Ciobotaru, dar tânărul bancher specializat în listări la Bursă lucrează în paralel pentru grupul rusesc de energie Vimetco, cel care deține în România combinatul de aluminiu ALRO Slatina. Vimetco este controlat de oligarhul rus Vitaly Machitsky, cel care a fost implicat în diverse afaceri dubioase cu energie și resurse minerale, dar și în privatizarea producătorilor de aluminiu din România la începutul anilor 2000. Machitsky a deținut în România și compania CONE, care la un moment dat era principalul importator de gaze GAZPROM în România. Așadar, legăturile dintre grupul RDS și companiile oligarhilor ruși din energie se fac prin intermediul acestui tânăr bancher școlit la Londra, Bogdan Ciobotaru. Lucurile nu se opresc aici. 

Ciobotaru are legături cu Zoltan Teszari și RDS încă din anul 2007. Atunci, Teszari a intenționat să listeze grupul RDS la bursa de la Londra, dar nu a reușit. Din echipa de consultanți a făcut parte și Ciobotaru, care lucra atunci la Londra tocmai pentru banca de investiții rusească Renaissance Capital. Aceasta este o instituție financiară controlată de oligarhul rus Mikhail Prokhorov. ”Este de notoritate”, scrie publicația Bloomberg ”că Renaissance Capital a angajat ca directori foști ofițeri KGB și oficiali ruși de la Kremlin. Oligarhul Prokhorov este considerat de presa de la Moscova drept ”păpușa” lui Vladimir Putin care îl folosește pentru a finanța așa-zisele partide de opoziție”.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img