Dodon: Americanii îl ascund pe Plahotniuc

0
517

Republica Moldova va face demersurile necesare către Statele Unite pentru extrădarea lui Vlad Plahotniuc, a declarat preşedintele Igor Dodon într-un interviu acordat agenţiei ruse TASS, în care a afirmat că americanii ar dori să-l folosească pe controversatul oligarh în confruntarea lor cu Federaţia Rusă, informează luni portalul Deschide.md.

În prezent, a spus Dodon, fostul lider al democraţilor moldoveni încearcă să obţină azil politic în SUA.

În Republica Moldova, ”el se poate întoarce doar în cătuşe”, a afirmat preşedintele moldovean.

”Conform informaţiilor noastre el se ascunde în SUA, unde vrea să obţină azil politic pentru a scăpa de extrădarea în Republica Moldova ori Rusia, care l-au dat în căutare în baza dosarelor penale intentate. Potrivit legilor americane, pentru obţinerea azilului politic, trebuie ca minim trei ani să nu părăseşti teritoriul ţării. Cred că procesul asupra lui va trece într-o altă etapă, vor fi şi demersuri pentru extrădarea lui”, a adăugat Igor Dodon.

În interviu, preşedintele prorus de la Chişinău a sugerat că SUA l-au adăpostit pe Plahotniuc, deoarece fostul lider democrat ar fi făcut mai multe servicii Washingtonului în lupta cu Rusia.

”Cei care l-au ajutat pe Plahotniuc să fugă planificau să-l folosească în lupta cu Rusia. La solicitări din exterior, acesta a orchestrat mai multe provocări în ultimii ani. Este vorba despre expulzarea unor diplomaţi ruşi de la Chişinău, de interzicerea unor jurnalişti şi politicieni din Rusia, restricţionarea presei ruse etc.”, a spus preşedintele moldovean. Dodon a afirmat că ”cei care l-au adăpostit pe Plahotniuc înţeleg acum că nu mai au nevoie de el”, conform Deschide. md.

Noua conducere a Partidului Democrat se distanţează de oligarh, în spatele căruia se întinde un tren de negativitate – recent, unii dintre cei mai apropiaţi asociaţi ai ai săi au fost obligaţi să predea mandatele de deputat. Însuşi Plahotniuc înţelege acest lucru, care, cu ajutorul anturajului său, a aruncat recent în mass-media informaţii false despre o presupusă vânătoare asupra sa de către reprezentanţi ai serviciilor speciale ruse, susţine Igor Dodon, sugerând că Plahotniuc a dorit în acest fel să obţină ca Washingtonul să refuze extrădarea sa.