Dodon amenință cu război civil în cazul Unirii Moldovei cu România

0
98

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat vineri că unirea ţării sale cu România ar declanşa un război civil. „Unirea cu România – susţinută puternic de o parte a cetăţenilor moldoveni – înseamnă război civil. În calitate de preşedinte al Republicii Moldova mă voi folosi de toate mijloacele pentru a împiedica desfiinţarea statalităţii Republicii Moldova”, a subliniat Igor Dodon, în cadrul unui interviu televizat, din care vineri a publicat fragmente pe propria sa pagină de socializare Facebook.

Potrivit preşedintelui Igor Dodon, cele mai grele perioade ale istoriei recente a Moldovei au legătură tocmai cu asemenea tendinţe, iar astfel poate fi înţeles şi conflictul armat de pe malul Nistrului, izbucnit în 1992, care nu a fost reglementat nici până acum. „Se poate ca cineva să ne provoace în mod intenţionat. Se poate că este în favoarea Guvernului un asemenea scenariu. Pentru ei este clar că  vor pierde alegerile din această toamnă şi poate de aceea vor să destabilizeze situaţia. Trebuie să fim foarte circumspecţi. Analizăm temeinic această chestiune”, a declarat preşedintele prorus al Republicii Moldova, referindu-se la Guvernul proeuropean.

În opinia sa, această chestiune trebuie rezolvată în mod democratic, prin referendum, trebuie întrebaţi cetăţenii ce vor ei. „Odată pentru totdeauna trebuie încheiată această chestiune, însă actuala putere nu este de acord cu organizarea unui referendum”, a adăugat Igor Dodon, menţionând că „o situaţie similară cu  cea din 1918, când ostaşii români au forţat votul pentru unire, nu o să mai aibă loc niciodată”.

Şapte sate moldoveneşti au adoptat recent o declaraţie comună pentru unirea Republicii Moldova cu România, în contextul în care anul acesta se va sărbători 100 de ani de la unirea Moldovei (Basarabiei) cu România. Basarabia a făcut parte din România timp de 22 de ani. În România cel mai puternic promotor al unirii celor două ţări este fostul preşedinte Traian Băsescu. În iunie 2016, fostul preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofte, i-a acordat lui Traian Băsescu cetăţenia moldovenească, dar Dodon i-a retras-o anul trecut, în ianuarie, printr-un decret prezidenţial. După două luni, un tribunal din Chişinău a declarat ilegal decretul lui Igor Dodon.