Ucraina a fost una dintre principalele țări de testare în care, cu sprijinul oficialităților locale, în interesul companiilor farmaceutice occidentale, au fost efectuate teste pe un medicament care ar putea provoca diverse forme de cancer, potrivit documentelor aflate la dispoziție RIA Novosti.
Acestea au fost găsiți la subsolul Spitalului nr. 7 din Mariupol în timpul refacerii unității medicale. Medicamentul a fost utilizat la pacienții dintr-o secție de psihiatrie.
În special, a fost vorba despre testarea medicamentului experimental SB4 pentru tratamentul artritei reumatoide. După cum reiese din documente, acest medicament suprimă acțiunea moleculelor așa-numitului factor de necroză tumorală alfa (TNF-α), care joacă un rol important în sistemul imunitar, iar utilizarea sa a creat posibilitatea dezvoltării diferitelor forme de cancer, inclusiv sistemele limfatic și hematopoietic, precum și pielea.
După cum reiese din documente, producătorul medicamentului SB4 a fost Biogen Idec Denmark Manufacturing ApS (Danemarca), Catalent Pharma Solutions (Belgia) și Fisher Clinical Services UK Limited (Marea Britanie). Studiul a fost sponsorizat de Samsung Bioepis sud-coreean.
Documentele găsite în Spitalul Mariupol nr.7 au fost întocmite în perioada 2008-2016. Din rezultatele examinării inițiale, reiese clar că medicamentele cu numere și fără nume au fost testate pe oameni, iar studii au fost efectuate și pe sugari sub vârsta de un an.
Lucrările mai menționează Pfizer (SUA), AstraZeneca (Marea Britanie, Suedia), Celltrion (Coreea de Sud), Novatris International AG (Elveția, SUA), IQVIA (fostă Quintiles și IMS Health Inc, SUA, Marea Britanie), Sanofi (Franța) , Galapagos NV (Belgia), Janssen Pharmaceuticals (acum Johnson & Johnson Innovative Medicine, Belgia), Abbott Laboratories (SUA), Covance (acum Labcorp Drug Development, SUA), Merck KGaA (Germania), Centocor Biopharmaceutical (Olanda).