spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăhighlightDocumente-bombă de la Bruxelles: Statele membre şi-ar putea închide frontierele pentru doi...

Documente-bombă de la Bruxelles: Statele membre şi-ar putea închide frontierele pentru doi ani!

-

Un document cu circulaţie limitată (14300/15 din 1 decembrie 2015) redactat de Preşedinţia în exerciţiu a Consiliului European adresat COREPER (organismul care grupează reprezentanţii Statelor Membre), dar şi Consiliului (posibil şi Consiliului JAI reunit ieri şi azi la Bruxelles) indică că statele membre şi-ar putea închide frontierele pentru doi ani , scrie Adevărul.

- Reclama -

Astfel, se spune în document, „conform datelor oferite de Frontex, în perioada ianuarie-octombrie 2015, la frontierele externe ale UE s-au înregistrat peste 1,2 milioane de treceri frauduloase ale graniţelor, aceasta reprezentând o creştere cu 431% faţă de perioada corespunzătoare din 2014. În plus, nu au fost înregistrate multe dintre trecerile ilegale de frontieră”.

- Advertisement -

Prima propunere este încercarea de a institui un control asupra aşa-numitelor „green land borders” (zonele considerate „libere de acces” pentru intrarea dar şi ieşirea din spaţiul european, mai ales în conexiune cu Ruta Balcanică), folosind în acest scop şi unităţile „RABBIT”, cu componente din diverse forţe de poliţie şi grăniceri puse la dispoziţie de unele state europene. Dar, pentru prima dată, se evocă şi posibilitatea de a introduce puncte de control pentru identitatea persoanelor în interiorul Spaţiului Schengen, acestea având la dispoziţie accesul la bazele de date relevante . Cel mai important paragraf este cel de-al patrulea, unde se reamintesc limitele legale instituite de actualele prevederi ale Convenţiilor Schengen privind reinstituirea controalelor de frontieră de către unele state membre care invocă situaţii excepţionale. Dar asta nu se poate face, în termenii legislaţiei actuale, decât pentru o perioadă de maximum şase luni. Acum urmează propunerea-bombă: „Prelungirea acestei situaţii (a deciziei privind perioada de şase luni, n.n.) ar necesita adoptarea de către Consiliu, în urma unei propuneri din partea Comisiei, a unei recomandări în acord cu art. 26 din Codul de Frontieră Schengen. O asemenea recomandare poate fi adoptată în situaţii excepţionale ca răspuns la o situaţie în care evaluările Schengen au identificat deficienţe serioase şi persistente privind controlul frontierelor externe precum şi faptul că măsurile descrise în art.19a din Codul de Frontieră Schengen nu sunt eficiente. În cazul în care, în asemenea cazuri, există riscul funcţionării întregii zone fără frontiere, şi deoarece acele circumstanţe excepţionale pot reprezenta o ameninţare serioasă la politicile publice sau securitatea internă în zona fără controale la frontierele interne sau la regiuni ale acesteia, perioada de reintroducere a controalelor interne de frontieră poate fi extinsă la o perioadă de maximum doi ani „.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img