spot_img
-0.7 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăAnalizeDOCUMENT EXPLOZIV AL GUVERNULUI ROMÂN DESPRE #BREXIT: Riscurile majore și cine vrea...

DOCUMENT EXPLOZIV AL GUVERNULUI ROMÂN DESPRE #BREXIT: Riscurile majore și cine vrea să ia cireașa de pe tortul UE

-

Intr-o analiza despre Brexit, Guvernul de la București avertizeaza ca procesul de transformare a UE dupa Brexit ar putea fi confiscat de statele din zona Euro si spune ca „Romania va trebui sa se pozitioneze rapid in procesul transformational care debuteaza. Statele membre fondatoare, si intr-un sens mai larg cele din zona Euro, vor avea tendinta de a prelua controlul acestui proces”.

- Reclama -

Potrivit unor surse politice, analiza Guvernului face parte dintr-un document prezentat de premierul Ciolos la intilnirea de la Palatul Cotroceni din 4 iulie cu presedintele Iohannis, liderii de partide si conducerea BNR, dar si la intalnirile cu europarlamentari romani, afirma Hotnews care publică extrase.

„Actuala arhitectura institutionala a UE a atins limita capacitatii de a propune solutii coerente crizelor economice si de securitate curente”, se arata in analiza Guvernului.

Guvernul face si o analiza dura a actualilor lideri din UE (despre care spune ca a fost perceputa ca un proiect elitist). Unii lideri ai statelor membre (nenominalizati) sint acuzati ca „refuza, mai ales din motive de agenda interna, sa-si asume pana la capat valorile pe care le proclama” si „nu pot exercita un leadership real si onest pe plan intern”, potrivit surselor politice citate. In ce-i priveste pe liderii institutiilor UE, Guvernul arata ca se simte „nevoia unui leadership puternic si a unei viziuni clare la nivelul institutiilor europene”.

Printre riscurile majore luate in calcul de Guvern dupa iesirea Marii Britanii din UE se numara reducerea fondurilor UE (10-15%), reducerea sumelor de bani trimisi acasa de cetatenii romani din Marea Britanie, scaderi pe termen scurt ale exporturilor, decuplarea Romaniei de nucleur dur al UE.

Guvernul a prezentat si oportunitatile aduse de Brexit: devenita a sasea tara ca marime din UE, Romania „are sansa sa devina un negociator strategic si un actor major”, cu conditia ca „sa aiba si sa promoveze o atitudine pro-europeana puternica, critica, dar constructiva”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img